Peilingkraker! VVD kruipt een paar zetels dichterbij, maar de PVV gaat nog steeds aan de leiding

Geen categoriefeb 28 2017, 11:30
Ook deze peiling geeft aan dat, met nog twee weken te gaan tot aan de verkiezingen, het op 15 maart weleens bijzonder spannend kon worden. Vooraf valt eigenlijk niet te voorspellen wie de grootste partij van het land wordt: de PVV of toch weer de VVD.
Volgens de nieuwe peiling van Kantar Public (TNS NIPO) zijn de PVV en de VVD de afgelopen week weer een beetje dichter naar elkaar toe gekropen. De nepliberalen krijgen er namelijk twee virtuele zetels bij. Daardoor komen zij deze week uit op 27 zetels. Dat is natuurlijk geen goed nieuws voor mensen die willen dat er een eind komt aan het premierschap van Mark Rutte, maar wacht, er is hoop. Hoewel het mediakartel al wekenlang roept dat de PVV 'flink zal gaan inleveren' omdat Wilders een niet-traditionele campagne voert blijft die partij gewoon op 28 zetels staan.
Met andere woorden, Wilders en de zijnen zijn nog altijd de grootste in deze peiling.
Screen Shot 2017-02-28 at 13.06.11
Verder verandert er het één en ander achter die twee partijen. D66 staat net als een week geleden op 19 zetels, maar volgens Kantar Public verliest het CDA een zetel, waardoor die nu tevreden moet zijn met 17. Er is dus een klein gat gevallen tussen die twee partijen. Het goede nieuws voor Sybrand Buma is natuurlijk dat hij het zondag behoorlijk goed deed tijdens het debat. Dat moet hem wel iets gaan opleveren, zou je denken. Zo niet bij Kantar dan toch zeker bij de andere peilers. Daar komt bij dat één zetel 'verlies' natuurlijk ruimschoots binnen de foutmarge ligt. Het kan dus ook zijn dat er feitelijk niets veranderd is en dat het CDA feitelijk op net zoveel steun kan rekenen als vorige week.
Natuurlijk moet ook deze peiling met een korreltje zout genomen worden. Volgens de peiling van Maurice de Hond is de PVV de grootste maar is het verschil met de VVD niet al te groot (vier zetels). Kantar Public zet die twee partijen nog dichter bij elkaar. Ik denk dat we er daarom vanuit kunnen gaan dat het gemiddelde van de twee peilingen (PVV 28,5, VVD 26) aardig in de buurt komt van de huidige stand van zaken in het land.
Het wordt echt ontzettend spannend; kan Wilders zijn voorsprong vasthouden en de grootste worden en Rutte daarmee vernederen, of lukt het de grootste huichelaar van de politiek toch weer om alle andere partijen achter zich te houden? Dat is de komende weken dé vraag die ons gaat bezighouden.
Voor de rest heb ik toch veel minder fiducie in de peiling van Kantar Public. Bij De Hond staat Forum voor Democratie bijvoorbeeld op twee zetels. Als ik naar de pageviews kijk die artikelen over die partij genereren ben ik geneigd om hem gelijk te geven -- en acht ik het zelfs mogelijk dat Baudet en co. afstevenen op méér zetels dan dat. Volgens Kantar staat FvD echter op nul zetels. Met alle respect, maar dat geloof ik écht niet.
Hetzelfde geldt voor VNL en, helaas, DENK. Die beide partijen worden veel besproken op sociale media, ze komen vaak in het nieuws, met name Jan Roos is overal welkom, en je ziet overal en nergens aanhangers van die partijen. Daarnaast worden de lijsttrekkers van de beide partijen goed gevolgd door hun fans -- waar er zeker tienduizenden en misschien wel honderdduizenden van zijn -- en worden artikelen over hen prima gelezen. De kans dat ze allebei geen zetel krijgen is wat mij betreft niet-bestaand.
Als je Kantar moet geloven zal het op 15 maart allemaal wat tegenvallen voor rechts. Hoewel ik normaal gesproken niet van de voorspellingen ben waag ik dat toch echt te betwijfelen. Volgens mij wordt verkiezingsdag écht één groot feest voor ons: de rechtse lente komt eraan, daar ben ik van overtuigd.
Oh ja, ik was het bijna vergeten, maar natuurlijk is er ook nieuws over 50Plus: ook bij Kantar gaat de ouderenpartij keihard onderuit. En dat komt allemaal door de rare fratsen die de eigen lijsttrekker afgelopen week uithaalde. Wat een faalhaas, die Henk Krol.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten