Pieter Omtzigt krijgt steun voltallige Kamer: wil dringend advies van Raad van State over instabiele euro

snapshot
Foto: Screenshot video Omtzigt. De voltallige Kamer wil antwoord op de vragen van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt over de euro.

Een parlementaire enquête over de toekomst van de euro, zou zomaar aanstaande kunnen zijn. Via Twitter liet CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt vanavond weten dat de voltallige Kamer advies heeft gevraagd aan de Raad van State om de toekomst van de euro veilig te stellen. Of niet.

Er is al best vaak gevraagd om een parlementaire enquete, maar tot nu toe is dat er nooit van gekomen. Of je nou pro-euro bent of niet, deze rake vragen liegen er niet om:

De Kamer reageert hiermee op het door Thierry Baudet geïnitieerde Burgerinitiatief Peuro dat de afspraken en de naleving daarvan die bij de invoering van de euro zijn vastgesteld, wil onderzoeken. Aan de handhaving en stabiliteit van de munt schort het structureel. Baudet vroeg daarom om een parlementaire enquête.

Omtzigt stelde zijn vragen aan de Raad van State heel bewust open en concreet: met welk doel zijn de afspraken om de stabiliteit, betrouwbaarheid en schokbestendigheid van de euro te garanderen vastgelegd? Waarom worden die afspraken niet nagekomen?

Het opkoopbeleid moet zo spoedig mogelijk stoppen, vindt Omtzigt – dat raakt de euro namelijk rechtstreeks. Hij heeft de vragen aan de Raad van State “heel bewust open gehouden”, zegt de CDA-politicus desgevraagd tegen DDS. “Niet sturend naar een oplossing, maar meer: welke mogelijkheden zijn er?”

Welke voor- en nadelen zitten er aan het behouden van de euro en is uit de euro stappen een mogelijkheid? Onafhankelijk euro-researcher en bedenker van The Matheo Solution (TMS) André ten Dam was daar in zijn brief aan Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en alle parlementsleden heel duidelijk over.

Hij omschreef de huidige positie van de euro als ‘terminaal comateus’ en zegt dat de euro kunstmatig in leven wordt gehouden door ‘peperdure noodfondsen en een waanzinnig rente- en eurowisselkoersverlagend ECB-beleid’. De euro-ellende is onoplosbaar. Daarom moet de eenheidsmunt verdwijnen. De verschillende economieën verschillen onderling nu eenmaal teveel om er een succesvol monetair geheel van te kunnen vormen.

Het harde oordeel van Van Dam leverde geen verbetering op, laat staan een gedegen en constructieve reactie van Dijsselbloem. Het valt te verwachten dat ook deze nieuwe vragen – zoals vaak genoeg gebeurt – een halfbakken antwoord krijgen. Waaruit we vervolgens (terecht) kunnen opmaken dat we met z’n allen een beetje blijven doormodderen en geen echte plannen hebben om die stabiliteit te garanderen. Laat staan om een ineenstorting van de euro te voorkomen.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

4 reacties

 1.   

  Een dikke 10 voor Pieter Omtzigt ! Aan de andere kant natuurlijk uiterst triest dat 1 kamerlid dit aanhangig maakt. Ik begin me echt af te vragen of de overige kamerleden die er nu zitten er wel zitten als VOLKSvertegenwoordigers. De euro is op sterven na dood en ligt al aan de 24/7 beademing en bij geen een van de VOLKSvertegnwoordigers gaat een lichtje branden. Het wordt tijd dat het huidige zooitje kamerleden wordt bedankt voor de NIET geleverde diensten en heel rap plaats maakt voor nieuwe frisse leden zoals Pieter Omtzigt !

  1.   

   Kan mij nog herinneren dat ook Wilders dit eens aangehaald heeft en zelfs heeft laten berekenen, maar dat dit toen door de voltallige kamer verworpen werd,en dat het te duur zou zijn om terug te keren naar de gulden, inclusief De her Omtzigt.

  1.   

   Ja Wim dat is het, heb het ook gezien en gelezen. Je kunt niet verwachten dat een munt stabiel gaat worden als de ECB 80 miljard per maand bijdrukt. Dat werpt meteen een heel ander licht op het “overschot” van 200 miljoen in de schatkist.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!