Thierry Baudet is teleurgesteld in de Stemwijzer: 'Klopt niet!'

Geen categoriefeb 06 2017, 14:00
De lijsttrekker van Forum voor Democratie is niet te spreken over de Stemwijzer. Er zouden namelijk fouten zijn gemaakt bij de vaststelling van het verkiezingsprogramma van zijn partij.
Vandaag was de grote presentatie van de Stemwijzer, de populairste website die kiezers gebruiken om vast te stellen op welke partij ze moeten stemmen.
Hoe dan ook, als gezegd moet je de uitslag dus niet al te serieus nemen, maar het is wel degelijk een aardige indicatie van welke partijen jouw denkbeelden het meeste delen.
Helaas gaat er nog weleens iets mis, zo ook nu. Thierry Baudet van Forum voor Democratie deed de Stemwijzer bijvoorbeeld meteen toen die online kwam te staan en kreeg slechts een score van 75% voor zijn eigen partij. Daarmee was het weliswaar de beste partij, maar het is een tikje merkwaardig dat de lijsttrekker van een partij slechts op 3 van de 4 onderdelen zijn partijprogramma onderschrijft.
Sterker nog, dat is eigenlijk gewoon niet mogelijk.
Baudet:

"Wij zijn teleurgesteld in de StemWijzer."

Eén van de problemen is bijvoorbeeld dat Forum als "oneens" staat bij de vraag over de hypotheekrenteaftrek. Dat klopt niet, aldus Baudet. Het juiste antwoord is namelijk "geen van beiden": Forum wil de HRA op termijn namelijk afschaffen. Niet meteen, later wel.
Toen Baudet de vragen eenmaal bekeken had en de uitslag erbij probeerde hij het nog een keer. Toen kwam hij uit op een heel acceptabele (en normale) 97%.
[caption id="attachment_158829" align="aligncenter" width="1063"]Bij zijn herkansing komt Baudet uit op 97%. Foto: Tim Engelbart voor De Dagelijkse Standaard. Bij zijn herkansing komt Baudet uit op 97%. Foto: Tim Engelbart voor De Dagelijkse Standaard.[/caption]
Baudet is zo ontevreden dat hij alvast aankondigt:

"We overwegen met een eigen StemWijzer te komen."

Daarom is het dus van het grootste belang dat mensen de tijd nemen om de verkiezingsprogramma's te lezen van de partijen waarmee ze in eerste instantie sympathiseren. De Stemwijzer is hartstikke leuk, maar je kunt er niet blindelings van uitgaan dat de uitslag honderd procent klopt. En ja, dat kan wel degelijk belangrijk zijn omdat de percentageverschillen soms minimaal zijn (zie mijn uitslag).
Overigens is Jan Roos veel minder ontevreden met de Stemwijzer. De lijsttrekker van VNL kwam namelijk meteen al uit op een score van 100%. Dat zie je maar zelden, maar het is natuurlijk wel een teken dat de neuzen bij VNL echt allemaal dezelfde kant opstaan.
https://twitter.com/LavieJanRoos/status/828566889945251840
Wat mijzelf betreft: hoewel ik de uitslag van de Stemwijzer altijd met een korreltje zout neem was de uitslag wat ik verwacht had: VNL op één met een score van 74%. Dat is dezelfde score als de VVD, maar VNL komt op één omdat die partij mijn denkbeelden op de voor mij belangrijkste onderwerpen vaker deelt. Denk bijvoorbeeld aan uit de EU stappen. Daarnaast is de VVD natuurlijk volkomen onbetrouwbaar. Ze zetten hun programma iedere keer weer vol met allerlei leuke slogans en ideeën, maar gooien die na de verkiezingen steevast in de prullenbak.
Overigens eindigde Forum ook vrij hoog bij mij (meteen achter het CDA zelfs). Het bewijst maar weer dat die twee partijen behoorlijk veel ideeën met elkaar delen... wat natuurlijk de reden is dat ik ze allebei een bijzonder warm hart toedraag (en hoop dat ze allebei in de Tweede Kamer komen!).
https://twitter.com/MichaelvdGalien/status/828573197855555584
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten