VERKIEZINGSTHRILLER Peilingwijzer: VVD en PVV gaan gelijk op. Kan Wilders Rutte onttronen?

Geen categoriefeb 22 2017, 9:07
Volgens de Peilingwijzer is de verkiezingsstrijd spannender dan ooit. VVD en PVV gaan namelijk gelijk op. Nou ja, de PVV heeft nog steeds een voorsprong van 1 zetel, maar dat valt natuurlijk zo ruim binnen de foutmarge dat het verschil te verwaarlozen is.
Met nog een week of drie te gaan tot verkiezingsdag is het glashelder dat het op 15 maart eerst en vooral om de vraag gaat: wie wordt de grootste, de PVV of de VVD?
Hoewel Mark Rutte zijn eigen kiezers stelselmatig voorgelogen en bedrogen heeft blijft de VVD op ongeveer hetzelfde aantal zetels staan. Het verschil tussen de nepliberalen en de PVV wordt kleiner doordat die laatste recent wat aan steun heeft ingeboet. Volgens de peilers, tenminste (laten we niet vergeten dat ze er de laatste tijd nogal eens naast hebben gezeten):

Drie weken voor de Tweede Kamerverkiezingen gaat de PVV in de Peilingwijzer niet langer alleen aan kop. De partij van Geert Wilders is deze week gezakt naar 24 tot 28 zetels, waardoor het verschil met de VVD (23-27) niet meer significant is.

Eurofiele 'VVD'ers' vinden dit natuurlijk geweldig goed nieuws, maar zij negeren het feit dat de 'opkomst' van de VVD verwaarloosbaar is. Die partij stijgt namelijk helemaal niet hard in de peilingen (of zelfs geheel niet). Zoals politicoloog Tom Louwerse, de maker van de Peilingwijzer, zegt blijft de VVD al 3 weken min of meer op hetzelfde niveau staan. Het enige verschil is dat de PVV enkele virtuele zetels heeft ingeleverd.
Dat komt dus niet door de kracht van Rutte, maar doordat sommige kiezers die in het verleden aangaven op de PVV te zullen stemmen hun mening de afgelopen weken hebben bijgesteld. Volgens Louwerse komt dat mogelijk doordat de PVV ondertussen door vrijwel alle kartelpartijen is uitgesloten; er zijn blijkbaar potentiële PVV-kiezers die dan liever op een partij stemmen waarvan ze denken dat die wél deel kan uitmaken van een regeringscoalitie.
Natuurlijk is dat een bijzonder onverstandige strategie. Daarmee geven die kiezers het partijkartel immers precies wat het wil. Ze sluiten de PVV niet omdat ze echt van plan zijn om geen zaken te doen met Wilders als hij de grootste wordt, maar simpelweg om ervoor te zorgen dat dit scenario geen werkelijkheid wordt. Het is dus een verkiezingstruc om de PVV zo klein mogelijk te houden. Het onzinnigste dat je kunt doen is de elite haar zin daarin te geven. Je moet ze juist dwingen om partijen als de PVV, Forum voor Democratie en VNL serieus te nemen. Dat kan maar op één mogelijk manier: door ze zo groot mogelijk te maken.
Overigens zullen de kartelmedia hier niets over zeggen, maar het is natuurlijk ongekend dat de PVV feitelijk nog steeds een nipte voorsprong heeft ten opzichte van de VVD. Wilders wordt voortdurend lastiggevallen door de media. Elke dag komen ze met een nieuw verhaal waarin ze hem en zijn partij proberen te beschadigen. Gisteren ontdekten wij bijvoorbeeld dat de Volkskrant bezig is met een hitpiece -- een PVV-medewerker ontving wat eigenlijk neerkomt op een dreigmail van een VK-'journalist.' Normaal gesproken gebeurt zoiets niet, maar bij de PVV is dat 'volkomen normaal.' Die partij moet immers ten koste van alles gesloopt worden.
Ondanks al die pogingen om de PVV te besmeuren gaat die partij dus nog steeds (nipt, maar toch!) aan kop in de Peilingwijzer. Het is eigenlijk ongelooflijk, maar het is tekenend voor de woede die veel kiezers tegenwoordig voelen door het veelvuldige verraad van Rutte en zijn nepliberale partij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten