Wilders leest BBC de les: 'Nee ik ben geen fascist. Ik wil de vrijheid herstellen in Nederland!'

Geen categoriefeb 10 2017, 22:00
En: "Nee, voor mij is er geen verschil tussen het islamisme en de islam. Wel maak ik onderscheid tussen de ménsen en de ideologie."
Onze vrienden van de Britse versie van de NPO, ik heb het dus over de BBC, kwamen vandaag langs bij Geert Wilders om hem enkele vragen te stellen over zijn politieke ideeën en zijn plannen voor Nederland. In een drie minuten durend gesprek liet de voorman van de PVV duidelijk zien waarom zijn partij op dit moment de grote favoriet is om de verkiezingen te winnen: hij bleef rustig, beantwoordde iedere vraag, maar week op geen enkel moment ook maar een millimeter af van zijn standpunten.
[video width="540" height="540" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2017/02/830114373553254402_XjQTZ7IEs1iLF1qT1.mp4"][/video]
John Sweeney van de BBC begon het gesprek door Wilders te vragen of hij "met Nederland gaat doen wat Trump met Amerika doet?" Nou is het mij niet helemaal duidelijk wat hij daarmee bedoelt -- de BBC kennende zal het geen compliment geweest zijn -- maar Wilders antwoordde kalmpjes dat, hoewel hij respect voor Trump heeft, hij zijn eigen man is. Trump is Trump, Wilders is Wilders. De twee zijn het op bepaalde punten met elkaar eens en hebben deels een vergelijkbare stijl, maar dat maakt Wilders geen kopie van Trump. Dat is natuurlijk hoe dan ook onmogelijk aangezien Wilders al veel langer politiek actief is dan de huidige Amerikaanse president.
Nadat hij dat punt gemaakt heeft legt Wilders uit:

"Maar is inderdaad een patriottische lente gaande. We zagen het begin daarvan met Brexit. Hoewel de politieke elites kiezers grote angst probeerden aan te jagen zodat ze vóór EU-lidmaatschap zouden stemmen, deden de mensen het tegengestelde, een meerderheid. In Amerika zagen we dat, ondanks alle retoriek van de elite, meneer Trump de verkiezingen won. Ik hoop dat ik hetzelfde kan presteren omdat het volk de macht weer in handen wil hebben. Het is niet alleen Amerika eerst, maar ook Nederland eerst en dat wil ik bereiken."

Een helder verhaal natuurlijk. Maar toen begon de BBC-correspondent pas écht. Die eerste vraag was meer een soort van inleiding om het gesprek op gang te krijgen. Nu was het de bedoeling om Wilders weg te zetten als "een fascist." Dat doen de linkse Britse media ook al jaren met UKIP, blijkbaar dachten ze: laten we dat ook doen met de PVV.
Helaas voor meneer Sweeney is Wilders daar al jaren aan gewend en blijft hij dus rustig zijn verhaal doen. Het begint met Sweeneys vraag: "Maar sommige mensen zeggen dat u een beetje een fascist bent?" Nu is dat eigenlijk natuurlijk geen vraag maar een statement met een vraagteken op het eind om het alsnog op een vraag te doen lijken, maar laten we dat maar negeren. Wilders deed dat namelijk ook en reageerde er kalm op -- terwijl hij tegelijkertijd liet merken dat hij het spelletje van Sweeney echt wel doorhad (let op zijn herhaling van "sommige mensen"):

"Nou, luister dan maar niet naar die mensen -- naar die sommige mensen -- want het is totaal niet waar. Ik werk binnen het democratische systeem, binnen het Nederlandse democratische systeem. Ik ben een voorstander van de rechtsstaat en de 'burgermaatschappij,' en over alles wat ik doe kunnen mensen stemmen. Ik heb niets van doen met fascisme."

En dat is het moment waarop hij deze overduidelijke aanval omzet in een tegenaanval:

"Sterker nog, ik geloof dat de islamisering van onze vrije maatschappijen juist vergeleken kan worden met het verleden waarin andere totalitaire ideologieën dominant waren in bepaalde delen van de wereld: communisme en fascisme. Het islamisme -- of de islam -- is daar in mijn ogen zeker mee te vergelijken. Ik wil ons dus vrij houden van fascisme, van islamofascisme, communisme, en ik wil de vrijheid herstellen in Nederland."

"Maar haal je hier niet een paar dingen door elkaar?," vraagt de linkse journalist van de Britse NPO vervolgens. "Er is toch een verschil tussen islamisme en islam, niet waar?" Iedereen die Wilders langer dan een week volgt weet dat de PVV'er ervan overtuigd is dat dit niet zo is, maar meneer Sweeney blijkbaar niet. Wilders:

"Nee, naar mijn mening is dat niet zo, nee. Ik maak onderscheid tussen de mensen en de ideologie."

Op dat moment onderbreekt Sweeney hem. De journalist is er blijkbaar van overtuigd dat het zijn taak is om een debat te voeren met Wilders, niet om hem naar zijn mening te vragen. "Hoe kun je dat doen?" roept de 'journalist.' "Als je zegt dat je geen problemen met moslims hebt..." -- "Die heb ik ook niet," zegt Wilders -- "maar je hebt een probleem met de koran en islam?"
"Precies," antwoordt Wilders, blij dat Sweeney hem begrepen heeft.
Helaas begrijpt Sweeney dat natuurlijk helemaal niet. Voor progressieven zijn minderheden namelijk hun identiteit als minderheid. Met andere woorden, minderheden zijn niet mensen die al dan niet toevallig een bepaalde kleur hebben of een bepaalde religie aanhangen, ze zijn die kleur en die religie. Vandaar ook dat progressieven leuzen roepen als "het persoonlijke is politiek!"
Daarom zegt Sweeney: "Maar dat is helemaal niet logisch." Nou zet de BBC weer een vraagteken achter die woorden, maar natuurlijk is dat alweer geen vraag, maar een mening van de politiekcorrecte journalist zelf. Ongelooflijk genoeg blijft Wilders wéér rustig:

"Nee, dat is wel logisch. Ik krijg behoorlijk veel steun van moslims in Nederland en in de islamitische wereld. Kijk maar naar ieder land waarin de islam dominant is. Overal heb je een totale afwijzing van de vrijheid van gewone mensen, van journalisten, iedereen ziet dat."

Sweeney is het daar -- surprise, surprise -- niet mee eens. Hij heeft namelijk zowaar een uitzondering gevonden -- vindt hij zelf:

"Maar dat is niet zo in Tunesië he?"

Je hoort Wilders bijna denken: "Dit ga je toch niet menen he?" Dat zegt hij echter niet. Hij gaat gewoon verder waar hij gebleven was:

"Christenen, joden, homoseksuelen... en ik wil niet dat die cultuur naar onze maatschappij komt. Dat is waar ik tegen strijd."

En ja, voor de goede orde voegt hij toe:

"Ik maak wel degelijk een onderscheid, en dat onderscheid kun je ook gemakkelijk maken. Niet alle moslims zijn terroristen, het zou belachelijk zijn om dat te insinueren, dat zal ik nooit doen. Maar de meeste terroristen, in Europa tenminste, zijn wél moslims, en dat feit kunnen we niet negeren. We kunnen politiekcorrect zijn en net doen alsof er niets aan de hand is, maar jammer genoeg is precies die houding van de elite, veel journalisten en academici juist de reden dat veel mensen zo enorm boos zijn. Ze willen niet meer vertegenwoordigd worden [in de Tweede Kamer] door die mensen."

Heldere taal natuurlijk van Wilders. Maar wat wekt mijn verbazing? Op het moment dat het interview is afgelopen loopt Sweeney weg, kijkt hij recht in de camera en zegt hij: "Nou ja, we hebben toch antwoorden gekregen -- nou ja, een soort van."
Huh? Een soort van? Wilders heeft hem maar liefst drie minuten lang keurig te woord gestaan en iedere vraag rustig beantwoord, maar volgens Sweeney waren het "soortemet antwoorden"?
Ah. Ja. Ik was het bijna vergeten: de BBC is feitelijk natuurlijk gewoon de Britse NPO. Natúúrlijk proberen die Wilders nog snel even een veeg uit de pan te geven als hij zich niet meer kan verdedigen omdat hij net aan een gesprek met een andere interviewer is begonnen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten