Eindelijk: Amerikaanse mariniers staan klaar om haatbaardenbolwerk Raqqa te helpen veroveren

Geen categoriemrt 09 2017, 20:00
Maak je borst maar nat ISIS: de kans is groot dat jullie het einde van het jaar niet meer zullen halen!
Eind vorig jaar schreef ik al over de waslijst aan redenen die er zijn om te hopen dat de moordbende van Al-Baghdadi 2018 niet zal halen - van slachtpartijen met weerloze mensen aan vleeshaken tot het platwalsen van feestvierenden op de boulevard van Nice. Nee, niemand met een goed verstand zal hopen dat we het nóg een jaar met die terroristengroep moeten doen. Hopen blijft helaas echter iets anders dan denken: toen ik dat artikel schreef waren mijn verwachtingen in ieder geval niet erg hooggespannen.
Dat lijkt echter te veranderen nu ISIS werkelijk van alle kanten wordt aangevallen. Mosul wordt al maanden belegerd en kan elk moment vallen, alle belangrijke aanvoerroutes naar Raqqa zijn afgesneden en die stad zelf zal ook zeer binnenkort worden heroverd op ISIS als we de berichten mogen geloven. De Verenigde Staten - die het zwakke buitenlandse beleid van Obama definitief vaarwel lijken te hebben gezegd - hebben namelijk zo'n 400 mariniers richting Raqqa gestuurd om daar te gaan helpen bij het verdrijven van de haatbaarden uit die stad. Zij zullen daar in principe niet zelf oog-in-oog komen te staan met de extremisten: vooralsnog moeten zij vooral van een afstand met artillerie, maar dus wel vanaf de grond en niet enkel uit de lucht, de jihadisten gaan bestrijden. Het mooie? De kans bestaat dat Donald Trump die troepenmacht binnenkort nog eens gaat uitbreiden om de aanval nóg effectiever te kunnen inzetten. Prachtig! Ze zitten als ratten in de val daar en kunnen het wel schudden.
Dat men daar in het 'kalifaat' in een lastige positie zit kan ik als redactielid van De Dagelijkse Standaard ook wel merken: waar er vorig jaar elke dag wel verhalen waren over de meest gruwelijke executies in dat gebied, hebben ze het nu duidelijk te druk met het uitstellen van hun eigen sterven. En hoewel het uitblijven van dat soort verhalen vanuit een journalistiek oogpunt misschien 'minder interessant' is, als ik dat zo kan zeggen, is het natuurlijk vanuit elk ander perspectief een pure reden voor feest. De kans dat deze bende moordenaars en verkrachters 2018 écht niet meer gaat halen wordt namelijk met de dag groter, en dat kan ik natuurlijk alleen maar toejuichen. Ik zou dus alvast willen zeggen: op een ISIS-vrij 2018, en dat Raqqa - en alle andere steden die al veel te lang lijden onder het islamistenbewind - maar snel bevrijd mogen worden!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten