Exitpoll uit Heemskerk, de meest gemiddelde gemeente van Nederland: VVD boekt een mega-overwinning

Geen categoriemrt 15 2017, 17:00
Als het aan inwoners van de "de meest gemiddelde gemeente van Nederland" qua stemgedrag - Heemskerk - ligt, mag Mark Rutte nog vier jaar in het Torentje blijven. Kiezers die vanochtend en vanmiddag stemden en aan de exitpoll meededen, geven de voorkeur aan de partij van Mark Rutte.
Het Algemeen Dagblad is vandaag in Heemskerk waar ze vanuit stembureau 9 de Tweede Kamerverkiezingen verslaan. Niet zonder reden. De uitslag daar leek het meest op het landelijke beeld. Mocht Heemskerk die status ook in 2017 weer krijgen, dan is dat uitermate goed nieuws voor de VVD. Uit een exitpoll die de journalisten van het AD daar hielden blijkt dat de VVD op maar liefst 23,4% van de stemmen kan gaan rekenen. Omgerekend naar Kamerzetels betekent dat de nieuwe VVD-fractie straks uit 35 mensen bestaat. Slechts 6 minder dan nu. Kijk maar mee:
peiling ad 15-3-2017
D66 eindigt op de tweede plaats met 13,8% (20-21 zetels) gevolgd door het CDA met 13,0% (19-20 zetels). De PVV is flink weggezakt tot 11,9% en zou slechts 17-18 zetels halen.
Wat betreft nieuwe partijen in Heemskerk: het Forum voor Democratie komt als het aan de inwoners van de Noord-Hollandse provincie binnen met 2-3 zetels, en ook DENK haalt met 1-2 zetels gemakkelijk de kiesdrempel. De Piratenpartij valt net buiten de boot, en de SGP zou zelfs helemaal uit de Kamer verdwijnen. VNL scoort nog lager dan dat.
Natuurlijk is dit geen eindstand, en is dit slechts één stembureau in één gemeente. De percentages van partijen als GroenLinks en de SGP zijn daarnaast verdacht laag, dus we kunnen ons inderdaad afvragen hoe representatief deze plaats zal zijn voor de gehele uitslag. Neem deze exitpoll dus zeker met méér dan een korrel zout, maar een interessant beeld wat betreft de trends die straks de einduitslag bepalen zou dit alles wél kunnen zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten