Haha, pech voor Poetin! Europees Hof: 'Sancties tegen Rusland zijn rechtmatig'

Geen categoriemrt 28 2017, 12:00
Ja duh. Rusland bezet de Krim. Natuurlijk mogen Europese landen daar tegen optreden.
Oh wat ongelooflijk vervelend voor de Russische alleenheerser Vladimir Poetin. Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk besloten dat de sancties tegen Rusland volkomen rechtmatig zijn.
De zaak werd aangespannen door het Russische staatsoliebedrijf Rosneft. Let wel, dat bedrijf is dus van de staat. Dat wil zeggen: van Poetin en zijn vrienden. Het Britse hof vroeg vervolgens aan het Europese Hof van Justitie om "uitleg" over de in 2014 afgekondigde sancties tegen Rusland. Dat Hof concludeert nu:

Het EU-hof stelt dat niets de geldigheid van de sancties, onder meer beperkingen op export en bepaalde financiële transacties, in de weg staat. Ook de maatregelen tegen Rosneft zijn ,,niet disproportioneel’'.

Ik ben me ervan bewust dat er tegenwoordig enkele rechtse mensen (reageerders, twitteraars) zijn die Poetin ten koste van alles verdedigen, maar daar doen wij van DDS niet aan mee. De man is een autocraat pur sang. Iedereen die ook maar een paar boeken gelezen heeft over zijn carriere en de gang van zaken in het Rusland van tegenwoordig weet dat hij de oppositie onderdrukt, de persvrijheid heeft afgeschaft, en een imperiale agenda heeft die wedijvert met de oude plannen van de Sovjet Unie. De man is geen vriend van het Westen en zal dat ook nooit zijn. Simpel.
Zijn bezetting van de Krim was niet alleen volstrekt illegaal, maar eigenlijk ook gewoon een oorlogsdaad. Het Westen had daar veel harder op moeten reageren dan Europa en Amerika uiteindelijk deden. Maar goed, een reactie -- hoe soft ook -- is beter dan niets doen.
Natuurlijk is het niet verrassend dat het Europees Hof van Justitie deze sancties rechtmatig vindt. De EU heeft gewoon het recht om dit te doen tegen landen (en bedrijven) die zich op zo'n manier misdragen. Poetin en co. moeten in hun handjes knijpen dat het hier voorlopig bij blijft. Als Europa écht wil kan ze de Russische economie namelijk in een handomdraai kapotmaken. Gaan we dan kijken of Poetin nog steeds aan de macht kan blijven als hij geen cent meer heeft om zijn politiestaat in stand te houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten