Het is eruit: Edith Schippers (VVD) aangewezen om op verkenningstocht naar een coalitie te gaan

Geen categoriemrt 16 2017, 16:00
Het lag al aardig in de lijn der wachtingen, maar nu is het officieel: Edith Schippers mag vanaf maandag op zoek gaan naar mogelijkheden om een nieuwe regering te vormen voor de komende jaren.
Het is een wonder dat ze de hele rit hebben weten uit te zitten, maar na woensdag is het toch echt afgelopen met het gedrocht Rutte-Asscher. Beide partijen hebben het inmiddels aardig gehad met elkaar, en zijn aardig gekrompen nadat de kiezer zowel de VVD als PvdA gisteren hard afstrafte voor het beleid van de laatste jaren. En dat betekent maar één ding: er moet toch echt op zoek worden gegaan naar nieuwe partijen die wél met elkaar in zee willen en kunnen om Nederland in de toekomst te besturen.
Dat gaat zeker geen makkelijke taken: zelfs in het onwaarschijnlijke geval dat men de PVV zou uitnodigen, zouden er altijd minstens vier verschillende partijen nodig zijn om een meerderheidskabinet op touw te zetten. Dat het een enorme puzzel wordt snapt iedereen, en degene die de juiste stukjes bij elkaar mag gaan zoeken van kamervoorzitter Khadija Arib is Edith Schippers, tot gisteren minister namens de VVD onder het wijlen kabinet. Zij is het die vandan maandag in gesprek mag gaan met de fractievoorzitters om te peilen hoe de kansen liggen op zekere samenwerkingen.
Verrassend is dit niet: vrijwel alle partijen hadden deze 'dankbare' taak bij de grootste partij neergelegd, aangezien ook zij wel snappen dat het zonder de VVD wel erg lastig gaat worden: dan komen we uit op een coalitie van maar liefst zes partijen, wat zelfs voor Nederlands gebruik ongekend is. Het spreekt voor zich dat de kans op zo'n VVD-loos kabinet hiermee ook meteen stukken kleiner geworden is: de illusie dat madame Schippers hier onpartijdig in zal stappen is natuurlijk niet meer dan dat.
Eenieder die die illusie dus nog rijk was, is zojuist een stuk armer geworden. Dat gezegd hebbende is het ook niet bepaald handig om te hopen op een terugtrekking of uitsluiting van deze zogenaamde 'liberalen': een derde kabinet Rutte is zeker niets om naar uit te kijken, maar een kabinet Buma of Pechtold met een bende aan kleinere, linkse partijen erbij is een alternatief waar al helemaal niemand op zit te wachten. Hoe het ook zij: de formatie is nu echt van start gegaan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten