Ja hoor: ISIS-beulen claimen aanslag in Londen waarbij drie onschuldigen vermoord werden

Geen categoriemrt 23 2017, 16:00
Het had er al alle kenmerken van, maar nu hebben de koppensnellers van 'het kalifaat' het zelf ook toegegeven: ISIS zit achter de aanslag die Londen gisteren op haar grondvesten deed schudden.
Het nieuws staat - verschrikkelijk al dat is - weer even helemaal in het teken van terreur. Konden we ons de afgelopen weken vermaken met een verkiezingsstrijd die er hard maar geweldloos aan toeging, nu laait de strijd weer op die helaas wél veel dodelijke slachtoffers maakt: die tegen moslimextremisme.
Gisteren stierven drie mensen geheel onnodig in Londen nadat ze werden overgereden of neergestoken door een geradicaliseerde man en vandaag is ook Antwerpen opgeschrikt door een daad die godzijdank, zoals het op het moment van schrijven tenminste lijkt, geen slachtoffers heeft gemaakt.
Hoewel men aan de linkerkant van het politieke spectrum natuurlijk graag zou beweren dat het hier om een 'verwarde eenling' gaat, stapelt het bewijs tegen zo'n naïeve uitleg van de werkelijkheid zich weer eens op. Het volgende beetje uit die reeks is dat ISIS de gruwelijke gebeurtenissen van woensdag heeft geclaimd als een terreurdaad van haar hand. CNN meldt hier het volgende over:

A tweet from ISIS-affiliated news agency Amaq said the attacker was "a soldier" of ISIS inspired by its message.

Ja hoor: een "soldaat van ISIS". Dat kan heel erg veel betekenen: hij kan zijn getraind door de jihadisten en naar Engeland zijn gestuurd, hulp hebben gekregen van andere extremisten of zijn inspiratie voor zijn daden uit ISIS-aanslagen hebben gehaald. Voor dat eerste lijkt vooralsnog geen bewijs te zijn: het zou hier in ieder geval gaan om een man die in het Verenigd Koninkrijk geboren is en gaanderweg is geradicaliseerd. Hoewel er al mensen zijn gearresteerd die contact zouden hebben gehad met de terrorist die drie mensen - waaronder een agent en een docente Spaans - het leven ontnam, is niet bekend of en hoe zij de extremist geholpen hebben bij het beramen van zijn daad.
Toch is het maar zeer de vraag of hij zulke hulp nodig zou hebben gehad: iedereen met een beetje geld kan aan een auto en een mes komen en zoiets uitvoeren: ISIS heeft met haar aanval op Nice duidelijk een inspiratiebron gevormd voor huis-tuin-en-keukenterroristen die met weinig middelen ook willen bijdragen aan de strijd tegen het Westen.
Het is zwaar om dit te moeten toegeven, maar je echt geheel beschermen tegen zo'n soort aanslag is nooit mogelijk: je kunt moeilijk elke weg gaan omringen met betonblokken. Nee, in plaats daarvan moeten we het probleem bij de bron aanpakken: deze groep islamisten die de dood van al zoveel onschuldige mensen op hun geweten hebben. Want één ding is zeker: als mensen zich op hun daden inspireren, moeten we die inspiratie zo snel mogelijk van de aardbodem vegen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten