Jan Roos pakt Sybrand Buma aan: "VNL wilde 2 jaar geleden al af van associatieverdrag Turkije. CDA was daar tegen!"

Geen categoriemrt 12 2017, 21:00
VNL-lijsttrekker Jan Roos heeft niets met de uitspraak van Sybrand Buma dat Nederland af moet van het associatieverdrag met Turkije, waardoor Turkse nieuwkomers in Nederland de plicht niet hebben om te integreren.
Twee jaar geleden wilde Joram van Klaveren van VNL juist dat voor elkaar krijgen. En raad eens wie daar tegen was? Juist, het CDA onder leiding van Sybrand Buma.
https://twitter.com/LavieJanRoos/status/840922800173043714
Hier is de motie van toen:
https://twitter.com/Terence__Hill/status/840937787981463552
"Constaterende dat de lange arm van de Turkse staat reikt tot in Turkse moskeeën," aldus Van Klaveren in november 2014, "en organisaties in Nederland en de integratie belemmert; constaterende dat het Associatieverdrag tussen de EU en Turkije Turken ontheft van de plicht tot inburgeren; overwegende dat de integratie van Turken mislukt is; verzoekt de regering, het Associatieverdrag tussen de EU en Turkije te herzien, zodat ook Turken verplicht worden in te burgeren."
Het CDA was hier dus tegen: alleen de PVV en VNL waren ervoor.
Ook VNL-voorzitter Laurence Stassen, die jaren in het Europees Parlement gezeten heeft voor de PVV, onderstreept het punt nog maar eens dat het CDA een minder lange geschiedenis van Erdogan-kritiek heeft dan Buma ons allicht wil doen geloven:
https://twitter.com/LJAJStassen/status/840889313449672708
Wel een belangrijke opmerking die daarbij gemaakt moet worden en die is dat de Tweede Kamerfractie van het CDA eigenlijk al jaren eurosceptischer is dan de fractie in het Europees Parlement. Dat kan verklaard worden als strategie (Brussel verkoopt slechter in Nederland), maar ook gewoon aan interne verdeeldheid. Met name Europarlementariër Wim van de Camp zorgt met enige regelmaat voor gefronste wenkbrauwen in Den Haag.
Daarnaast moet óók gezegd worden dat het CDA de afgelopen jaren wél Erdogan-kritischer is geweest dan de meeste andere Nederlandse partijen. Dus niet in die zin dat ze het Associatieverdrag wilden opzeggen, maar wel dat ze de boel nauwlettend in de gaten hielden en het duidelijk maakten als ze vonden dat de Turkse regering te ver ging. Dit in tegenstelling tot de VVD van Mark Rutte.
Kortom, het klopt dat Buma enkele jaren geleden nog tegen het intrekken van het Associatieverdrag met Turkije was, maar dat betekent niet dat het CDA 'dus' een soort van tweede DENK is. Daar komt bij dat VNL er vanuit hun perspectief natuurlijk ook trots op kan zijn dat het CDA, toch een grotere partij, hun idee overduidelijk heeft overgenomen. Zo hebben ze bij VNL meer invloed dan hun aantallen doen voorkomen. Natuurlijk zou het wel zo plezant zijn als Buma even duidelijk maakte dat hij het in 2014 (in zijn optiek nú) verkeerd had, maar ja, dit is de politiek; de eerste politicus die zoiets toegeeft moet nog geboren worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten