Jan Roos wil grote schoonmaak houden: weg met 'Tetris spelende Statenleden' en de lobbyisten in de Eerste Kamer!

Geen categoriemrt 08 2017, 15:00
De VNL-lijsttrekker wil af van de extra bestuurslaag die we 'de provincie' noemen.
Jan Roos mocht vanmorgen langskomen bij De Gelderlander, de grootste regionale krant in die provincie. Wat volgde was een buitengewoon interessant gesprek waarin Roos voor de zoveelste keer bewees dat VNL de enige echte rechtsliberale partij is in de Tweede Kamer -- en ja, dat moet reden zijn om de partij na de verkiezingen terug te brengen in het parlement.
Eén van Roos' belangrijkste stokpaardjes bij De Gelderlander was de visie van VNL op de Provinciale Staten: daar wil de partij helemaal vanaf. Niet omdat ze een hekel aan regionaal bestuur hebben, maar omdat de Provinciale Staten helemaal niets toevoegen. Roos:

"We moeten ophouden met de provincie, het is een onzinnige bestuurslaag. We hebben mensen gehad in Provinciale Staten die meer bezig waren met Tetris dan met besturen."

Dat is geen woord te veel gezegd. Voor veel 'Statenleden' is de politiek een hobby en een manier om snel wat aanzien te krijgen in het eigen dorp. Voor de rest doen ze helemaal niets en maakt het ze ook allemaal niets uit. Meneer en mevrouw de boven-ons-gestelde mag zich belangrijk voelen en ondertussen Tetris spelen. Ondertussen betalen wij, belastingbetalers, bakken met geld om die nutteloze bestuurslaag in stand te houden.

"Wij zeggen: bezuinig op de overheid zelf, zoals dus Provinciale Staten. Tegenwoordig gaat het om rijk en regio en niet om de provincie. Die is helemaal niet nodig als extra overlegorgaan tussen regio's en Den Haag. Het is een ouderwets systeem en je moet op een gegeven moment ook vernieuwen."

Voor mensen roepen dat VNL dus afwil van 'de provincie': nee, dat wil de partij niet. Het gaat puur en alleen om de extra bestuurslaag, niet om het bestaan van provincies zelf. "We worden geen provincieloos land, maar de bestuursvorm halen we weg. Het geld dat van Gelderland is, blijft van Gelderland en verdelen we over de regio's in plaats van dat we het besteden aan een extra vergaderinstituut," aldus Roos.
En Roos was nog lang niet klaar. Hij wil namelijk ook bezuinigen op de overheid zelf door de Eerste Kamer te schrappen. Ooit had de Senaat weliswaar nut, maar dat is al lang niet meer zo. Tegenwoordig zitten er alleen maar lieden die braaf doen wat hun partijleiders hen vertellen. Ondertussen vullen zij hun zakken en hun ego. Dat is leuk voor de Eerste Kamerleden zelf, maar de bevolking heeft er niets aan:

"Daar zitten alleen maar lobbyisten die slechts stemmen in het partijbelang. Dat is niets anders dan een tweede Tweede Kamer en kan dus weg."

Natuurlijk is dat één van de redenen waarom het mediakartel en het partijkartel er alles aan doen om VNL uit de Tweede Kamer te houden (of eigenlijk: te krijgen). Zie bijvoorbeeld hoe EVa Jinek Roos behandelde toen hij langskwam bij haar flutprogramma op de NPO. Als links érgens een hekel aan heeft dan is het aan bezuinigingen, niet alleen op de NPO, maar ook op de politiek. Het establishment in beide 'sectoren' houdt elkaar immers al decennia het hand boven het hoofd; de één kan niet zonder de ander functioneren. Het is één grote kliek van mensen met dezelfde denkbeelden en doelen.
Kijk het hele gesprek met Jan Roos bij De Gelderlander:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten