Lekker puh! VVD-leden lopen massaal weg. D66 heeft nu meer leden

Geen categoriemrt 23 2017, 8:29
Tja, dit is dus wat er gebeurt als je een huichelaar partijleider maakt. Wellicht dat je een paar verkiezingen wint, maar geen mens die nog lid wil zijn van je club. Op zijn best zien ze de VVD als 'de minst slechte optie,' wat natuurlijk geen reden is om jaarlijks een hoog bedrag over te maken.
Natuurlijk is het wel jammer dat D66 daar vervolgens van profiteert, maar hé, je moet je winst pakken waar dat kan. Kijk maar eens naar de ledenaantallen van D66 en VVD twee maanden geleden:
https://twitter.com/jelmeralberts/status/829346673717559297?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=http%3A%2F%2Fwww.rtlz.nl%2Fopinie%2Fvvd-leden-lopen-massaal-weg-d66-stroomt-vol-rutte-doet-aan-hokjesdenken
RTL Z legt uit dat de trend zich de afgelopen acht weken heeft doorgezet:

Nu, een maand later, weigert de VVD een actueel ledencijfer door te geven. Wel die van een maand geleden: 26.497 leden. "We doen niet aan dagkoersen," zo luidt het verweer. D66 doet daar wel aan en staat deze week op 27.332 leden, laat fractielid Sjoerd Sjoerdsma weten.

In deze grafiek zie je de trends heel duidelijk: VVD-leden zijn massaal weggerend terwijl D66 stug doorgroeit. Heel gek is dat niet eens: Rutte lult rechts, maar handelt vervolgens links. Het gevolg is dat sociaal-liberalen zich niet meer thuis voelen bij de VVD vanwege Rutte's uitspraken en rechtsliberalen niet meer vanwege zijn beleid. Het gevolg is dat alleen 'centristen' blijven hangen. Oh, en baantjesjagers natuurlijk.
Aangezien betalende leden de ruggengraat vormen van grote partijen gaat de VVD hier op termijn last van krijgen. Eén van de redenen dat Rutte en co. de verkiezingen steeds winnen is dat ze nu eenmaal over veel meer geld beschikken dan de andere partijen. Hoe minder leden ze overhouden, hoe minder imposant de partijkas. En dat heeft dan natuurlijk weer effect op de mogelijkheden van de VVD om campagne te voeren.
Ondanks de verkiezingsoverwinningen gaat de VVD langzamerhand dus wel degelijk kapot. En dat komt allemaal door het wanbeleid van Marx Rutte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten