Leraar Latijn die Baudet bashte volgens mediakartel: 'RTL legt mij woorden in de mond, zo heb ik het niet gezegd'

Geen categoriemrt 30 2017, 13:00
"Ik vind het best leuk dat iemand Latijn probeert te spreken. En ik accepteer dat iemand daarin fouten maakt."
Natuurlijk moeten we de linksheid van onderwijzers niet onderschatten -- daar hebben we vandaag nog het één en ander over geschreven -- maar zou het ook maar iemand verbazen dat het mediakartel uitspraken verdraait om Baudet in het verdomhoekje te drukken? Nee dus.
Paul Groos, de leraar Latijn die onlangs geciteerd werd door RTL Nieuws om Thierry Baudet ervan te beschuldigen dat zijn Latijn vreselijk is, heeft op DDS zelf gereageerd (op ons artikel en op het stuk van RTL). De leraar schrijft dat hoewel Baudet naar zijn mening enkele fouten maakte, het allemaal best in orde was en dat RTL Nieuws hem woorden in de mond heeft gelegd.
Screen Shot 2017-03-30 at 12.19.48
Groos laat weten: "Wat ik tegen RTL zei was dit: het Latijn van Baudet was niet helemaal netjes, maar zo slecht was het ook weer niet. Ik heb het niet over zijn uitspraak (die was niet helemaal consequent, maar ook zeker niet fout). Een woord sprak hij vreemd uit (profiscendum, moet proficiscendum zijn), maar dat is een vrij eenvoudige verspreking. Een woord was grammaticaal echt onjuist (factionem in plaats van factionum), een woord was nog net verdedigbaar (abutitur) en een woord was raar in de context (resurectionis). Zo veel was er dus niet fout aan."
Maar RTL gaf lezers een heel andere indruk. Volgens de linkse haatzender was Baudets Latijn "lachwekkend" -- en ja, daarbij werd Groos geciteerd. De leraar is daar absoluut niet blij mee: RTL heeft mij vervolgens van alles in de mond gelegd ('lachwekkend', 'beginnerslatijn'), dat ik niet gezegd heb. Sterker: ik vind het best leuk dat iemand Latijn probeert te spreken. En ik accepteer dat iemand daarin fouten maakt."
Daar voegt hij aan toe dat dit wat hem betreft niet in de Tweede Kamer omdat niet iedereen het kan begrijpen "en niet met pretenties (Cicero!) die niet waar worden gemaakt," maar dat is iets anders dan het "lachwekkend" vinden.
Natuurlijk waren we niet bij het gesprek dat Groos met RTL Nieuws had, maar deze tweet van de leraar geeft me indruk dat hij inderdaad de waarheid vertelt en dat RTL zijn woorden (al dan niet bewust) verdraaid heeft:
https://twitter.com/leraarlatijn/status/847002772864225280
Kortom, het mediakartel is weer eens bezig. Weinig verrassend, natuurlijk, maar desalniettemin bijzonder frustrerend. Je zou denken dat ze op een gegeven moment ophouden met dit soort spelletjes, maar nee, ze gaan maar door.
Overigens zijn er ook nog docenten die helemáál niet zuur zijn en die Baudets actie juist bijzonder kunnen waarderen:
https://twitter.com/fvdemocratie/status/847205347030913025
Ah, dat is de eerste Catilina," roept Van Royen gepassioneerd als hij het filmpje voor het eerst ziet. "De eerste Catilina is ongeveer de bekendste redevoering uit de Latijnse literatuur." Vervolgens pakt hij een boek erbij en laat hij zien dat Baudet zijn maiden speech in het parlement baseerde op die belangrijke redevoering van de grote redenaar Cicero. "Thierry heeft er een beetje aan veranderd. Dus hier [wijst op de rede van Cicero] is de redevoering gericht tegen Catilina, maar hij richt zich tot, zoals hij dat dan noemt, het politieke kartel van Nederland."
"Ik weet niet of hij het zelf vertaald heeft of iemand gevraagd heeft, maar zo te horen is het prachtig Latijn," concludeert deze bijzonder goed gemutste leraar die overduidelijk bijzonder gepassioneerd is over zijn vak.
En ja, hij vindt het ook nog eens geweldig dat Baudet lekker Latijn bezigde in de Kamer. Niks geen pretenties, gewoon liefde voor een taal en een cultuur die van enorme betekenis zijn geweest voor ónze manier van leven. "Ik vind het heel fijn en ik hoop dat zijn enthousiasme voor de taal, dat dit een beetje doorstroomt in het hele land. Het gaat altijd van boven naar beneden, dus als het in de Tweede Kamer gaat en de mensen daar ervan genieten, nou, dan kan het daarna in de rest van het land." Tenslotte doet van Royen ook nog een oproep aan Khadija Arib, de PvdA-Kamervoorzitter die Baudet vertelde dat hij geen Latijn moet spreken in het parlement:

"Mevrouw Arib, maakt u zich niet druk! Latijn is een taal die bij Europa hoort. Leer het kennen, geniet ervan, en doet u alstublieft niet moeilijk erover."

Tip voor Groos (hoewel hij dus niet half zo kritisch was als RTL ons wilde doen geloven): leer hiervan. Dit is hoe je passie uitstraalt voor je vak en mensen (kinderen) motiveert.
Speciaal voor de geweldig gepassioneerde Van Royen, hier nogmaals de maiden speech van Baudet:
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten