Mazzel, Brusselse dictators! Volgende week zal het VK ein-de-lijk officieel afscheid nemen van de EU

theresa_may
Foto: Foreign Office US / Wikimedia Commons

Dat werd eens tijd ook!

Het is alweer bijna een jaar geleden dat de inwoners van Groot-Brittannië in een EU-referendum besloten dat het toch eindelijk eens tijd werd om die malle club onder leiding van Juncker, Tusk en Timmermans vaarwel te zeggen.

En nu – zo’n 9 maanden later – is dan ook de Britse overheid zo ver dat ze de Brexit officieel vorm gaan geven. Te beginnen met een formele bekendmaking aan de hoge heren uit het onderdrukkende Brussel om artikel 50 van het Verdrag van Lissabon te activeren:

“De Britse premier Theresa May zal Brussel volgende week woensdag officieel informeren dat haar land het EU-lidmaatschap opzegt. Dat heeft een woordvoerder van de premier maandag gezegd. May had al herhaaldelijk laten weten dat ze dat eind maart wilde doen, maar nu is dus ook een datum vastgesteld.

Het opzeggen van het lidmaatschap leidt volgens het Europese Verdrag van Lissabon (2009) tot onderhandelingen over de nieuwe relatie tussen de EU en het vertrekkende lid. De brexit zou dan in twee jaar geregeld moeten worden. ‘Brussel’ heeft herhaaldelijk gezegd dat eerst de scheiding wordt uitonderhandeld, en daarna pas kan worden onderhandeld over hoe een mogelijke nieuwe relatie eruit kan zien.”

Het proces is dan eindelijk op weg geholpen; het proces voor een vrij Verenigd Koninkrijk dat weer gewoon zélf kan doen en laten wat de nationale regering in Londen in het nationale belang acht, zonder daarbij telkens te hoeven bellen naar de EU-eindbazen om te vragen of dat allemaal wel mag.

Voor Nederland gaat dit proces ook een uitermate boeiend fenomeen worden. Als de Brexit voor de Britten een succes is, zal dat hier bij ons de lokroep om een EU-referendum of zelfs een direct uittreden uit de knellende statenbond alleen maar luider worden. Mocht premier May echter falen in haar voornemen om van Brexit ‘een succes te maken’, dan kan je het ook wel op je buik schrijven dat het veel meer timide Nederland ooit een einde maakt aan diens relatie met de EU.

Laten we dus allemaal duimen voor de Britten: hopelijk weten ze daar de slinkse vallen te ontwijken die o.a. Guy Verhofstadt overal zal proberen op te zetten voor de Britten. En laat mij nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is voor eurosceptische Nederlanders dat de onderhandelingen met de Engelsen slagen: zonder succesvolle Brexit, kan je immers ook een Nexit wel vergeten.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

8 reacties

 1.   

  Wat zijn de Britten dan van een last verlost. Voor Nederland gaat de last omhoog in vorm van de Netto betalingen. De Nederlander is de pisang. Nog meer armoede.

  1.   

   Alle Europese landen zullen meer moeten gaan betalen als Engeland eruit is, daarom is de vraag is het nog wel verstandig voor Nederland om in de EU te blijven?

 2.   

  Nu nog afwachten welke strafmaatregelen de EU gaat toepassen. Wat gaat de capo di capi Juncker verzinnen?

 3.   

  De Brexit gaat Nederland een lieve duit kosten maar dan heb je ook wat.

  1.   

   Helemaal niet waar,hiervoor hoeft Nederland niet te betalen,dit klopt niet.Mocht Nederland uit de EU stappen zou de EU zou Nederland uit moeten betalen ,en dat willen ze helemaal niet, Nederland is een van de netto betalers in Europa die zo zonder problemen uit de EU konden stappen als ze willen.Maar de EU kan Nederland niet eens terug betalen zo ziet het uit.Dit was voor een tijd terug te vinden op Beurs welke landen zonder problemen de EU konden verlaten en welke niet die dan eerst hun schuld aan de EU zou terug moeten betalen.

 4.   

  Wat kan Nederland winnen met Brexit? 0.0

  1.   

   Wat ons land kan winnen bij een Brexit? Simpel, we zullen er van leren, dat de aarde niet zal vergaan, er geen oorlog (hierom) uit zal breken, Rotterdam gewoon door blijft draaien en we weer zélf kunnen bepalen met welk land we willen handelen en onder welke condities. Bovendien zal het miljarden opleveren als we die EU-bijdrage niet meer hoeven te betalen en aan ons eigen land kunnen besteden!
   Nogal wat “te winnen” dacht ik zo!

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!