Rutte vertelt Schippers: "VVD wil samenwerken met D66 en CDA, zoek er maar een vierde partij bij"

Geen categoriemrt 20 2017, 14:00
Als het de PVV maar niet is.
Als er nog PVV-kiezers waren met hoop dat Mark Rutte het cordon sanitaire na de verkiezingen zou afbreken kunnen ze nu ophouden met dromen: de leider van de VVD heeft formateur Edith Schippers verteld dat hij wil regeren met CDA en D66. Zij moet daar dan nog een vierde partij bij zoeken. Daarbij heeft ze de keuze uit SP, ChristenUnie, GroenLinks of PvdA.
Ja, dat leest u goed: de VVD'er houdt de deur open voor dé grote verliezer van de verkiezingen, de PvdA, maar heeft de deur op slot gegooid voor de PVV, één van dé winnaars en nu de tweede partij in het parlement. Dat bericht de NOS:

Hij wil een stabiel meerderheidskabinet, dus hoopt hij dat een vierde partij mee wil regeren. Hij spreekt geen voorkeur uit voor de SP, ChristenUnie, GroenLinks of PvdA. "Elke partij heeft voor en nadelen."

Aangezien GroenLinks voor de verkiezingen aangaf dat regeren met de VVD "lastig zou zijn" en de SP die partij zelfs helemaal heeft buitengesloten zou je denken dat met name ChristenUnie en de PvdA in aanmerking komen voor deze coalitie. Daarbij moet wel vermeld worden dat de sociaaldemocraten hebben laten weten dat ze niet willen regeren -- ze willen de komende jaren gebruiken om de partij opnieuw op te bouwen. De logische conclusie is dan ook dat CU torenhoog favoriet is om aan te mogen schuiven bij VVD, CDA en D66.
Tegelijkertijd moeten we GroenLinks natuurlijk nog niet helemaal links laten liggen. Jesse Klaver heeft voor zijn partij een historische overwinning geboekt. Het kan zomaar zijn dat GroenLinksers denken dat het "nu of nooit is." Als dat hun insteek is zal hij allicht alsnog bereid zijn om water bij de wijn te doen. De vraag is dus vooral hoe Klaver zich nu opstelt. Komt hij de andere partijen tegemoet of blijft hij vasthouden aan het ultralinkse program van zijn partij? Ondertussen heeft hij al laten weten dat hij de VVD niet uitsluit, maar er weinig voor voelt. "Alleen de PVV sluiten we uit," zegt hij daarover.
Ondertussen kunnen we hoe dan ook concluderen dat er écht geen rechtse coalitie in zit -- geen meerderheidsregering maar ook geen minderheidsvariant waarbij de kern gedoogd wordt door andere partijen (als PVV, SGP en FvD). Eeuwig zonde, maar ja, dit is wat er gebeurt als je de VVD van Mark Rutte wéér de grootste maakt. Je weet dat Rutte geen rechts bot in zijn lichaam heeft. Als het even kan buigt hij naar links, zo ook nu.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten