Turkije neemt wraak: Nederlandse ambassadeur niet meer welkom, consulaat in Istanbul gesloten

Geen categoriemrt 11 2017, 21:42
Deze diplomatieke rel loopt helemaal uit de hand. De Turkse minister wordt tegengehouden, Turkse journalisten werden het land overgezet bij de grens, en Turkije heeft -- zoals verwacht -- gereageerd.

Turkije heeft gezegd dat de Nederlandse ambassadeur niet meer welkom is in Turkije. Die is momenteel niet op zijn post in Ankara. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken "hoeft hij voorlopig ook niet terug te komen". Ook is het Nederlandse consulaat in Istanbul door de Turken gesloten.

Het consulaat is dus dicht, en de Nederlandse ambassadeur is niet langer welkom. Gezien de regels van de diplomatie kan hier maar op één manier op reageren: door de Turkse ambassadeur en consul dezelfde behandeling te geven. Dat betekent natuurlijk dat de spanningen nog verder zullen oplopen. Het zal voor iedereen helder zijn dat we zoiets nog nooit gezien hebben in Nederland -- ik niet tenminste. Deze rel loopt steeds verder uit de hand, met beide kanten die steeds harder tegen elkaar zullen worden. Het verschil is wel dat ze in Turkije gewend zijn aan dit soort testosteron-politiek, wij in Nederland niet. Ik betwijfel dan ook geen moment welke van de twee kanten als eerste een stap terug zal doen.
Ondertussen gaat de demonstratie bij het Turkse consulaat maar door. Aanwezige Nederturken blijven "Allahu akhbar" roepen, "yalla bismillah, Allahu akhbar," en meer van zulks. Er wordt duidelijk opgeroepen door de leiders van de demonstratie om door te gaan, maar ik hoorde zojuist ook iemand de mensen vertellen dat ze "rustig moeten blijven"; ze willen dus demonstreren, maar niet dat er geweld wordt gepleegd. De spanningen lijken wel toe te nemen, dus of dit zo blijft?
https://twitter.com/maikelcoomans85/status/840660676515381250
Ondertussen staat het konvooi van de Turkse minister nog steeds in Rotterdam. Ze is blijkbaar niet van zins om terug te gaan, hoewel de weg haar wel versperd is.
Screen Shot 2017-03-11 at 23.42.52
De betrokkenen kennende is dit Nederturkse 'feestje' nog lang niet afgelopen. De enige vraag is: wie geeft als eerste toe aan de druk? Wat in ieder geval opvalt: Rutte kondigde aan dat Cavusoglu niet voor 500 Nederturken mocht speechen. Dat zou de orde verstoren. Op dit moment zijn er drie keer zoveel bij elkaar in Rotterdam en daar wordt niet ingegrepen:
https://twitter.com/maikelcoomans85/status/840664928017104896
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten