Amerika: "Het is onze mening dat er een einde moet komen aan de heerschappij van de Assad familie"

Geen categorieapr 13 2017, 13:00
Rex Tillerson is duidelijk: Bashar al-Assad kan en mag niet aan de macht blijven.
Tijdens zijn ontmoeting met de Russische autocraat Vladimir Poetin liet de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson, weten dat Amerika wil dat er een einde komt aan de heerschappij van het regime van Bashar al-Assad. De Syrische dictator moet uiteindelijk plaatsmaken voor een ander. Hij heeft te veel misdaden tegen de menselijkheid gepleegd om te blijven zitten.
"Het is duidelijk onze mening dat de heerschappij van de Assad familie binnenkort eindigt," aldus Tillerson tijdens een persconferentie met zijn Russische ambtgenoot Sergey Lavrov. "Ze hebben dit zelf veroorzaakt met hun gedrag tijdens de oorlog van de afgelopen jaren."
Vervolgens zei Tillerson dat hij tijdens zijn ontmoeting met Poetin en Lavrov duidelijk had gemaakt dat het aan Rusland is om duidelijk te maken aan Assad dat het einde oefening voor hem is. "We hebben het gehad over onze visie dat Rusland, als hun betrouwbaarste bondgenoot in dit conflict, het beste in staat is om dit uit te leggen aan Assad."
Hoewel Amerika wil dat Assad verdwijnt zei hij ook dat dit niet plotseling hoeft te gaan. "We vinden het belangrijk dat deze overgang ordentelijk verloopt... zodat bepaalde groepen het gevoel hebben dat ook zij vertegenwoordigd worden bij de onderhandelingen voor het vinden van een politieke oplossing."
Met andere woorden, Tillerson en Trump willen dat Assad vertrekt, maar ze willen niet dat het zo mogelijk nog chaotischer wordt in Syrië. Het is wat hen betreft dus aan Rusland om ervoor te zorgen dat a) de Syrische dictator deze realiteit onder ogen ziet en b) dat de overgang van een dictatuur naar een democratie zo ordentelijk mogelijk verloopt. Voor de duidelijkheid herhaalde Tillerson nog maar eens:

"De uiteindelijke oplossing bevat niet de mogelijkheid dat Assad of de Assad familie nog langer aan de macht blijven in Syrië. We denken niet dat de wereld dat zal accepteren."

Kortom, het is echt einde oefening voor Assad. Als het aan Tillerson ligt is het geen kwestie van of, maar alleen nog maar van wanneer.
Dit betekent dat de hele Assad familie heel hard op zoek moet naar een onderduikadres in het buitenland. Want nee, het lijkt er absoluut niet op dat Rusland van plan is om hen ten koste van alles te verdedigen. Het tegendeel lijkt zelfs waar te zijn: het heeft er alle schijn van dat Poetin zich zoveel mogelijk van Assad begint te distantiëren. Kijk maar naar Ruslands reactie op de Amerikaanse aanval op een Syrische luchtmachtbasis: één grote stilte.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten