China vreest escalatie Noord-Korea, alle vluchten naar Pyongyang opgeschort

Geen categorieapr 14 2017, 18:55
Is China nu echt klaar met het regime van Kim Jong-Un?
Nu de spanningen tussen Noord-Korea en de VS blijven toenemen, lijkt China goed klaar te zijn met het stalinistische buurland. Het hoofdredactioneel commentaar in de Global Times, dat wordt gezien als spreekbuis van de Chinese regering, waarschuwt het Noord-Koreaanse regime op ongekend harde wijze: Kim Jong-Un moet stoppen met zijn provocaties, anders zal China geen olie meer leveren aan het straatarme buurland. Nog nooit eerder nam China zo duidelijk en zo openlijk afstand van Noord-Korea, dat voorheen altijd kon rekenen op de bescherming van China tegen sancties en VN-maatregelen.
Maar terwijl China oproept tot het bewaren van de kalmte, gaat Kim Jong-Un doodleuk door met zijn provocaties en dreigementen: Noord-Korea heeft aangegeven klaar te zijn voor oorlog als de VS militair ingrijpt. Bovendien lijkt het regime nog steeds van plan om morgen een kernproef uit te voeren. Tot grote ergernis van China lapt Kim Jong-Un de waarschuwingen aan zijn laars, wat een militaire confrontatie met de VS met de dag waarschijnlijker maakt: vandaag hield de Amerikaanse luchtmacht een grootschalige onaangekondigde oefening om Noord-Korea af te schrikken. President Trump eist bovendien dat de Chinezen hun verantwoordelijkheid nemen, en Kim Jong-Un tot de orde roepen.
Vandaag werd bekend dat Air China, de enige luchtvaartmaatschappij die vanuit China naar Pyongyang vliegt, alle vluchten naar Noord-Korea opschort. Dat duidt erop dat China verdere escalatie van de situatie vreest: mocht het daadwerkelijk tot oorlog komen in Noord-Korea, dan wil China geen Chinese burgers in het land hebben. Bovendien neemt China met deze stap nog meer afstand van haar buurland. China zal niet meer onvoorwaardelijk klaar staan om het stalinistische regime in het zadel te houden, maar wil vooral de eigen belangen beschermen. De regering in Beijing vreest namelijk dat een oorlog in Noord-Korea een ongekende vluchtelingenstroom op gang zal brengen richting China, met alle humanitaire gevolgen van dien.
Gaat het regime door met de kernproef zaterdag? Dan is een militair treffen onvermijdelijk, volgens Korea-deskundige Remco Breuker. Alle ogen zijn nu dus gericht op Noord-Korea. Zal Trump voorgoed een einde maken aan het regime, of loopt het met een sisser af?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten