Dom, dommer, domst: België stemt per ongeluk Saoedi-Arabië de VN-vrouwenrechtencommissie in

Geen categorieapr 27 2017, 20:00
De Belgische VN-delegatie heeft, zonder dat dat de bedoeling was, vóór het Saoedische lidmaatschap aan de vrouwenrechtencommissie gestemd.
Er zijn genoeg landen op deze wereld, vooral in het Midden-Oosten, waar vrouwen onder erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Ze hebben weinig tot geen vrijheid in vele aspecten van hun leven, en worden vaak al op vroege leeftijd gedwongen tot huwelijken waar ze nog helemaal niet klaar voor zijn. En waarom? Nou, gewoon, omdat dat dat traditie is. Dat is natuurlijk tot daaraan toe, maar geen enkel ander land kan claimen zó vrouw-onvriendelijk te zijn als Saoedi-Arabië. Waar het op andere plekken namelijk vooral om ongeschreven regels gaat - wat betekent dat vrouwen in iets liberalere families het wat beter hebben - staat het gebrek aan vrouwenrechten bij de Saoedi's op papier in de wet: geen enkele dame ontkomt er daar dus aan zwaar ondergeschikt te zijn aan haar mannelijke medeburgers.
Als er dus één land op deze aarde is - en dan tel ik Iran en Afghanistan mee - dat werkelijk niets te zoeken heeft in de VN-vrouwenrechtencommissie, dan is het Saoedi-Arabië wel. Toch is dat precies wat er wel gebeurde dinsdag: de andere leden van die commissie, die voorstellen moet geven voor de verbetering van vrouwenrechten overal ter wereld, stemden vóór het toetreden van de Arabieren. Dat is al krankzinnig genoeg, maar het wordt nog erger. Ook de Belgen stemden namelijk tot ieders verbazing vóór de toetreding... terwijl dat eigenlijk helemaal niet de bedoeling was.
De Belgische premier Charles Michel heeft namelijk laten weten dat dit helemaal niet naar de zin van de Belgische regering was. Hij zegt dat hij de Belgische stem voor Saoedi-Arabië in de VN-vrouwenrechtenraad "betreurt". Ja, lekker dan! Hoe dan ook: volgens de premier had de delegatie helemaal niet voor moeten stemmen, maar is er ergens iets ernstig mis gegaan in de communicatie, waardoor de Belgische VN'ers maar besloten zelf te kiezen. Kennelijk bestaat die delegatie uit een stelletje kansenparelknuffelaars die dachten dat de Saoedi's wel een mooie aanvulling zouden zijn voor deze commissie. Hoe stom kun je zijn?
Het minste wat deze falende premier zou moeten doen is de afgevaardigden onmiddellijk terug naar huis te halen en ze te vervangen door wat capabelere mensen die ook zonder bij de hand vastgehouden te worden het verschil zien tussen een vrouwenrechtenactivist en een vrouwenonderdrukker.
En omdat het vandaag toch wel de meest Nederlandse dag van het jaar is vind ik deze opmerking prima kunnen: dit had toch eigenlijk enkel de Belgen kunnen overkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten