Duitse minister van financiën leeft in een schijnwerkelijkheid: Hervormingen in Griekenland zijn positief

Geen categorieapr 30 2017, 10:30
De Duitse minister Wolfgang Schaüble is positief gestemd over de hervormingen in Griekenland en zegt dat het een goed fundament vormt voor verdere financiële steunverlening. Volgens de eurofiele technocraat is er hard onderhandeld met Griekenland om de hervormingen erdoorheen te krijgen die 'broodnodig' zijn, zoals verdere hervorming van het pensioenstelsel. Schaüble begrijpt dat de eisen voor de voortzetting van het steunpakket hard zijn, maar stelt dat consistent beleid noodzakelijk is. "Hoe langer het duurt, hoe meer onzekerheid de markten en de economie te verduren krijgen."
Schijnbegrip
Het is moeilijk voor te stellen dat hij echt begrijpt wat voor consequenties deze rigide maatregelen hebben voor de Griekse samenleving. Twee jaar geleden gaf hij nog op een G20 bijeenkomst aan dat het allemaal de schuld van de Grieken zelf is dat ze nu in deze positie terecht zijn gekomen. Andere partijen hebben in zijn optiek geen schuld. Van 'begrip' valt dus niet te spreken. Dat het slechte belastingsysteem en het gigantische overheidsapparaat belangrijke oorzaken zijn van de economische malaise is een feit. Dat andere landen geen schuld hebben aan de huidige situatie is een sterk staaltje opportunistisch denken. Griekenland moest bij de EU en mocht ook voor geen goud de eurozone verlaten. De Europese Unie heeft Griekenland in een houdgreep genomen en zegt dat het de schuld is van het land zelf. Dat is hetzelfde als een pester die een jongetje slaat met zijn eigen vuist. ''Waarom sla je jezelf?''
Verlaat de euro
Er is voor de Grieken nog maar een oplossing die hen ook in hun eigen waarde laat. Ze moeten de eurozone verlaten en de drachme herinvoeren. Zo worden de schulden dragelijker en kunnen ze weer zelf economisch beleid voeren. Dat Griekenland fouten heeft gemaakt staat vast, maar laat de bevolking zelf kiezen hoe het opgelost wordt. Nu wordt het land gedwongen om beleid te voeren waar ze helemaal niet achter staat. De grootste partij in Griekenland, de radicaal-linkse Syriza, is door de Griekse bevolking gekozen om op een specifieke wijze de economische catastrofe aan te pakken. Socialistisch beleid werkt niet, maar als de Grieken er zelf voor kiezen, dan moet de democratische stem gehoord en gerespecteerd worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten