Francois Fillon geeft nederlaag toe, spreekt steun uit voor Macron: "We moeten extremisten stoppen!"

Geen categorieapr 23 2017, 20:58
Het hele establishment verzamelt zich om Emmanuel Macron, de Alexander Pechtold van Frankrijk.
Zojuist hebben zowel Benoit Hamon (van de Socialistische Partij, die totaal weggevaagd is) als Francois Fillon, van de conservatieve Republikeinen, hun nederlaag erkend. Beide heren spraken vervolgens hun steun uit voor Macron, de onafhankelijke kandidaat die volgens de exit polls op 23,7% van de stemmen kan rekenen vandaag.
Bij hun endorsement waarschuwden beide establishment-politici dat Franse burgers zich nu achter Macron moeten verenigen om het "gevaar" dat het "Front National" heet te stoppen. Fillon had het duidelijk over extreemrechts en over de noodzaak om het "extremistische gedachtegoed" van Marine Le Pen af te wijzen.
Dat is toch wel wat opvallend, omdat Macron een eurofiel pur sang is die ook nog eens verliefd is op het opengrenzenbeleid van Angela Merkel en co. Fillon is juist een conservatief -- voor een kleine overheid, voor beperking van immigratie, en duidelijk en fel tegen de radicale islam. Tegelijkertijd is hij weliswaar pro-EU, maar hij is ook weer geen eurofiel pur sang, wat Macron overduidelijk wél is.
Maar ja, de visie van het establishment op het Front National is duidelijk... en zal dat ook altijd blijven. Marine Le Pen heeft haar partij weliswaar gezuiverd en extremistische en vooral ook antisemitische en racistische figuren eruit gezet, maar wat de elite betreft is en blijft FN een neo-nazi partij. Ergens is dat jammer, omdat ze daarmee het echte debat uit de weg gaan, maar het is gezien het verleden van die partij ook wel weer begrijpelijk. Laten we niet vergeten dat het Front National van Jean Marie Le Pen, Marine's vader, écht 'extreemrechts' was. En nee, dat was geen valse schoffering toen, maar een feit.
Tegelijkertijd is het wel vreemd dat Marine nog altijd wordt afgerekend op de zonden van haar vader. Als we allemaal verantwoordelijk werden gehouden voor het gedrag van onze ouders, grootouders of voorouders hadden velen van ons ongetwijfeld een probleem.
Maar goed, het is niet anders. Marines partij is doorgebroken en is nu voor het eerst een mainstream partij in die zin dat het Front National echt een flinke achterban heeft, maar het politieke establishment wil daar natuurlijk nog niet aan. Het is echter nog wel de vraag hoe gewone kiezers reageren op dit cordon sanitaire. Socialisten en dergelijke zullen zich ongetwijfeld onmiddellijk achter Macron scharen, maar Fillons achterban is écht rechts en écht conservatief. De kans dat zij zich meer herkennen in Macron dan in Le Pen lijkt me niet al te groot... Voor hen is het hoe dan ook een slechte keuze: de eurofiele, opengrenzenprofeet Macron, of de nationalistische, eurosceptische maar in economisch opzicht ook gewoon keihard linkse Le Pen. Het is maar de vraag welke onderwerpen de doorslag geven bij deze kiezers. Sommigen zullen zich ongetwijfeld achter Macron scharen, maar een ander deel zal vrijwel zeker de overstap maken naar het Front National. En die partij kan vervolgens mogelijk echt doorgroeien, niet in de laatste plaats omdat ze zich verraden zullen voelen door Fillon die in hun ogen nu een marionet van de Socialistische Partij steunt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten