"Het verbergen van de onderste steen" -- Pieter Omtzigt praat met Willem Middelkoop over MH17

Geen categorieapr 01 2017, 20:00
"Iedereen praat er continu over alsof het een ramp was... Hier heeft er iemand met een raket op een vliegtuig geschoten."
In gesprek met Willem Middelkoop voor Café Weltschmerz is Pieter Omtzigt bijzonder open geweest over het onderzoek naar de ramp -- wacht, het neerschieten -- van vlucht MH17. Hij begon meteen sterk aan het gesprek dat gisteren op YouTube gezet werd. Toen Middelkoop zei dat ze zouden praten over "de crash" onderbrak de CDA'er hem meteen. "Het neerschieten bedoel je."
Vervolgens legde hij uit dat er nogal een verschil is tussen een "ramp" en een aanslag. "Bij een ramp denk ik aan iets dat er echt een samenloop van omstandigheden is die we niet leuk vinden, dat de bliksem is ingeslagen of er is metaalmoeheid in de vleugel geweest of, nou ja, noem het allemaal maar op. Dat zijn rampen. Hier heeft er iemand met een raket op een vliegtuig geschoten," aldus de man die ook wel bekendstaat als de pitbull van het parlement.
Daarna gingen de twee dieper op de materie in. Omtzigt legde uit dat het gebied bijzonder goed in de gaten werden gehouden door Amerika, door Rusland ("dat natuurlijk gewoon partij is, hoe hard ze dat ook ontkennen") en door Oekraïne. Er vlogen allerlei vliegtuigen rond, alles werd nauwlettend gevolgd. Ze wisten ook allemaal dat er militaire vliegtuigen naar beneden waren geschoten in die regio.
Ongelooflijk genoeg zou alle radardata van de betrokken landen verdwenen zijn. Zoals Omtzigt uitlegt is dat volstrekt ongeloofwaardig.
In de drie jaar sinds MH17 neergeschoten werd heeft Omtzigt er van alles aan gedaan om eindelijk boven water te krijgen wat er precies gebeurd is. Zoals hij uitlegde aan Middelkoop hebben zijn Kamervragen bijzonder weinig opgeleverd. Je kunt dan ook alleen maar concluderen dat Rusland, Amerika, Oekraïne, én Nederland om wat voor reden dan ook niet willen dat de waarheid bekend wordt.
Ja, dat lees je goed: ook de Nederlandse regering probeert dit verhaal onder het tapijt te vegen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten