Knettergekke Europese Commissie is boos: ‘De Britten moeten opdraaien voor alle Brexit-kosten, in euro’s!’

Links Frans Timmermans, rechts zijn opperhoofd Jean-Claude Juncker. EU2016 NL (bron: Flickr)
Foto: Links Frans Timmermans, rechts zijn opperhoofd Jean-Claude Juncker. EU2016 NL (bron: Flickr)

De Europese Commissie lijkt op oorlogspad te zijn nu een lijstje met eisen voor de Brexit-onderhandelingen is uitgelekt.

Na het Brexit-referendum van vorig jaar juni, waarin ‘leave’ met een krappe meerderheid – wat ook gewoon een meerderheid is – won, zijn er nog steeds mensen die schreeuwen dat dit niet de wil van het volk is. Daarin worden allerlei niet bepaald democratische flutargumenten aangehaald: veel thuisblijvers zouden eigen ‘remain’ hebben willen stemmen (wie zwijgt stemt toe, helaas) en jongeren – die vooral remain stemden – zouden het slachtoffer zijn van bejaarde leave-stemmers, en dat terwijl die oudjes binnenkort toch wel dood zijn. Schaamteloos, maar het gebeurt echt. In dat licht bezien is het niet zo gek dat Theresa May eens en voor altijd hoopt duidelijk te maken een sterk mandaat te hebben voor een stevige Brexit, wat ze naar verwachting zal krijgen bij de vervroegde verkiezingen van juni. Stemt een overgroot gedeelte van het Britse volk dan voor de Conservatives – en dus voor May’s harde Brexit – dan kan er geen enkele twijfel meer zijn over de legitimiteit van de Brexit. Toch?

Helaas, maar zo rolt Europa niet. De hoge heren in Brussel zitten namelijk nog steeds in de ontkennigsfase, en proberen alles op alles te zetten om de Britten op de valreep nog in de Unie te houden, wat natuurlijk nooit gaat gebeuren. Maar hé, je kunt het proberen! De meest logische taktiek zou dan zijn om het Verenigd Koninkrijk te paaien met voordelen, maar zo werkt de gedachtengang van Jean-Claude Juncker cum suis natuurlijk niet. Nee, de Britten moet gegijzeld worden met straffen voor het verlaten van het groot-Europese rijk!

Volgens een ontwerp voor de onderhandelingseisen dat de Amerikaanse nieuwssite Politico heeft weten te bemachtigen zal dat straffen vooral op een financiële manier gaan gebeuren: de Britten zullen namelijk, als het aan de Europese Commissie ligt, Brussel stevig moeten compenseren voor de Brexit. Daarbij gaat het om twee hoofdthema’s, waarvan het eerste de zogenaamde ‘eindrekening’ is. Het gaat hierbij om het afbetalen van de plichten die Londen nog heeft in de Europese Unie, zoals het overnemen van de pensioenkosten van Britse europarlementariërs. Dat de Britten daarvoor in de buidel zullen moeten tasten was al bekend, en eigenlijk ook wel zo eerlijk natuurlijk: dit deel is dan ook vooral een zeer zure appel waar men aan de andere kant van het Kanaal doorheen zal moeten bijten. Nee, waar het hier om gaat is een heel andere kostenpost: de directe kosten van de Brexit zelf. Dan hebben we het dus over de kosten van het verhuizen van Europese agentschappen uit het Verenigd Koninkrijk, maar ook die van de luxe broodjes die de Europese onderhandelaars eten tijdens hun vergaderingen. Het document zegt hier het volgende over:

17. These obligations cover liabilities, including contingent liabilities, legal and budgetary commitments and any other obligations deriving from a basic act within the meaning of Article 54 of the Financial Regulation’. In addition, the United Kingdom should fully cover the specific costs related to the withdrawal process such as the relocation of the agencies or other Union bodies.

Oftewel: elke nota van de komende twee jaar zal richting Londen worden gestuurd, omdat het natuurlijk geheel de schuld is van de Britten dat ze het niet meer zien zitten in de Unie. Want hé, het is toch ondenkbaar dat Brussel daar enige schuld aan heeft? Oh ja, en als kers op de taart mag de rekening ook nog eens worden opgemaakt in euro’s, in plaats van ponden. Een rekening tussen partijen die verschillende valuta hanteren brengt altijd wat risico met zich mee, en normaliter zou je zeggen dat dat risico wel gedeeld kan worden. Maar nee, niet in dit Europa natuurlijk.

Verbaast iemand zich er nog over dat de Britten dit zinkende schip zo snel mogelijk willen verlaten? Ik niet in ieder geval.

 Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Reageer

47 reacties

 1.   

  Wat heeft de EU en Euro ons nu gebracht voor voordeel welvaart voorspoed voor de normale man/vrouw in Nederland Dit hoogmoed waanzin en belust op macht project is bezig aan de eigen onder gang Misschien terug naar de oude EEG en grenzen dicht
  NEXIT zo snel als mogelijk

  1.   

   De EU is al een soort kalifaat alleen moet de Islam nog verplicht worden ingevoerd.

 2.   

  La Famiglia heeft gesproken nu nog de kus des doods.

 3.   

  Tja wat heeft de Europese Unie & Euro ons gebracht? Mooie vergezichten, islamisering, chantage, nivellering en dystopische toekomst perspectieven, waarin de enkeling die protesteert en zich islam kritisch uitlaat, die gaat ten onder in een volkomen kansloze strijd tegen dit dictatoriale regiem.

  1.   

   Peter Selie.
   Het “meest fraaie” is, dat wij, EU-bevolking, één en ander zelf hebben moeten betalen.
   In ieder geval, dank voor uw duidelijk antwoord.
   Ik mis trouwens wel enige reactie van eurofielen hier.

   1.   

    Ja beste, de Nederlandse bevolking draait uiteraard op voor het megalomane nazi-Bilderberg project, alleen al het nivelleren kost een godsvermogen aan geld, inspanning, bloed, zweet en tranen, let op het nieuwe kabinet gaat gewoon weer verder waar ze zijn gebleven, een paar aalmoezen naar de verpleging en gezondheidszorg. Oh ja het leger moet ook weer opgebouwd worden door Trump’s zijn orders, ik voorzie een tweede draconische bezuinigingsronde al aankomen, en die arme P. Fortuyn had al zo’n mooi boek geschreven over de incompetente, politiek correcte politici ‘De Puinhopen Van Paars’…

 4.   

  Deze figuurtjes als Timmermans, van Baalen, Tusk, Draghi en Korsakov Juncker zijn toch al jaren niet meer serieus te nemen ? Misschien voorvoelen zij wel hun eigen ondergang, denkende aan de verkiezingen in Frankrijk ? Mogelijk pakt de Brexit heel goed uit voor de Britten. De EU heeft alleen maar ellende, narigheid én armoede gebracht in het gedeelte dat voorheen, zónder EU maar mét eigen grenzen (!!), welvarend was.
  Maar wellicht kan iemand mij zeggen welke voordelen de bevolking van de EU heeft ondervinden, buiten het feit dat we niet meer hoeven stoppen bij het passeren van landsgrenzen binnen de EU. Maar van buiten de EU-grenzen naar binnen te reizen schijnt óók heel makkelijk te zijn ! Maar dit geldt kennelijk alléén voor moslims en ander gespuis ?

 5.   

  Mocht Marine winnen dan is het over en uit met deze surrealistische krankzinnigheid.
  We hebben gezien met de val van de Muur dat het snel kan gaan.
  Zaak is vervolgens om dat hele verrotte systeem onder een vergrootglas te leggen en binnenste buiten te keren, wie is verantwoordelijk, waar leiden de sporen heen. Elke corrupte oligarch en mandarijn dient vervolgd te worden, financieel volledig leeg gemolken en het cachot in gedumpt.
  Zo’n oorlogshitser Guy Verhofstadt met zijn kastelen en dure auto’s. Uitzoeken !
  We hebben hiervoor wel onafhankelijke rechters nodig, van mijn part binnengevlogen uit het buitenland.
  Natuurlijk hebben deze witte boorden criminelen diverse villa’s in het buitenland en zullen de meeste vluchten.
  Dan is het tijd om een organisatie op te richten geschoeid op die van Israel die overal ter wereld deze criminelen opspoort, oppakt en voor de rechtbanken sleept.

  De EUSSR is een rottend nest waaromheen een onwelriekende miasma van nepotisme, corruptie, seculiere simonie, machtsverstrengeling en bederf hangt.

  Maar nogmaals
  Dan moet Marine wel winnen.
  Nederland heeft -zoals ik al verwachtte van de Kaaskop (die feitelijk niet veel beter is dan een gecastreerde Zweed) gekozen voor het rottend slangennest, laten we in Europa’s Naam hopen dat de Fransen meer ruggengraat hebben.
  Maar wellicht is de tipping point reeds overschreden en moeten we concluderen dat het decadente West- en Noord-Europa inmiddels in wingebied voor de Middeleeuwen is geworden.

  Viva Marine !

  1.   

   T.R.B.K.
   Verhofstadt dat is toch die idiote vent in de EU die, als hij wat te zeggen heeft, gaat staan brallen en schreeuwen zoals in WO-II ene Adolf H. ook deed ?
   Gedraagt zich idd. als een hedendaags kasteelheer, de mispunt. Aan de bedelstaf brengen dat soort kruipdiertjes; zij spelen héél mooi weer op uw en mijn kosten.
   De gehele EU-“leiding” bestaat uit één Grote Graaiers Groep.
   Z.s.m. Nexit.
   Mijn sympathie gaat uit naar marine le Pen, geef haar de kans om het e.e.a. te veranderen/verbeteren. Dat linkse rapaille begint al te krijsen, vechten of schieten zodra zich een wat rechtse politicus meldt.

 6.   

  Een ding is duidelijk: de EU, zoals die zich tot nu toe manifesteert, is ten dode opgeschreven. Óf de EU verkoopt haar ziel en principes in ruil voor een oplossing tot de volgende crisis, óf de Europese regeringsleiders beseffen dat ze druk bezig zijn zelf af te breken wat Europa bindt. Dat inzicht kan Brussel niet afdwingen.
  Dat is de individuele verantwoordelijkheid van iedere regeringsleider die in Brussel aan tafel aanschuift en beseft dat er geen oplossing en uiteindelijk geen toekomst meer is als hij of zij niet stáát voor wat er wordt afgesproken. Doen ze dat niet, dan zijn de requiems voor de begrafenis van de EU al geschreven. 
  https://www.nd.nl/nieuws/opinie/deze-eu-is-ten-dode-opgeschreven.1438105.lynkx

 7.   

  Het lijkt erop dat de nieuwe, meest invloedrijke EU-ers, alsook de leiders van Europa, Rutte, Macron en Schulz/Merkel worden. Het is nu zaak dat zij krachtige onderhandelingen inzetten met het Verenigd Koninkrijk. Indien nodig moet het VK inderdaad betalen. De golf van populistische Bre/Ne/Fr/Duits/Oosten-xit is in elk geval gestopt en daardoor staat de EU weer als een dijk. Tel daar de volle steun van Trump en Pence nog eens bij op.

  1.   

   Aldus het laatste bericht van het ministerie van Volksvoorlichting en Propaganda.

   1.   

    IJscoman.
    Wordt het door u bedoelde ministerie bemand door links-extremisten ?
    Dat zijn toch de Kim-Jong-Uns van de EU ?

    1.   

     Corfo, dat bedoelde ministerie werd gerund door Joseph Goebbels onder Hitler. Goebbels heeft in belangrijke mate bijgedragen aan het succes van Hitler door smerige propaganda o.m. over de Joden over het Duitse volk uit te spuien. Alles wat krom en slecht was, werd door Goebbels omgebogen tot ‘positieve’ propaganda.

     Guus Geluk lijkt vaak dezelfde taal en technieken te gebruiken.

     1.   

      IJscoman.
      Het gedrag van Göbbels onder Hitler is mij bekend, evenals zijn denkbeelden.
      Het figuur Guus bedient zich idd. van dezelfde technieken/taal.
      Had ik het e.e.a. tóch juist ingeschat. Zielige man/vrouw, die Guus.

   2.   

    Geklets, @IJscoman. Dit is een rationeel betoog, gestoeld op feiten en logische aannames.

    1.   

     Guus G.
     U maakt zich totaal belachelijk.

     1.   

      @corfo, jij en IJscoman alias alias, trekken een misselijkmakende vergelijking tussen mij en Joseph Goebbels. Ik vind dat te walgelijk voor woorden. Bovendien slaat de vergelijking totaal nergens op. Goebbels ontwierp propagana en ik stel een betoog, gestoeld op feiten en logische aannames. Indien jij en IJscoman deze niet kunnen weerleggen, lijkt me een verder debat onmogelijk.

    2.   

     Guus, de halfzachte wijze waarop jij alles goedpraat als het om moslims of de islam gaat, als het over politiek of Nederland gaat is stuitend op alle niveaus en in je wijze van presenteren.

     Je gebruikt ridicule uitdrukkingen (‘het Koninkrijk der Nederlanden’) en holle retoriek (‘onze soevereine en bekwame Minister President’) die vaak ook in propagandateksten worden toegepast. Bombastisch en over the top zijn termen die er uitstekend op passen.

     Kortom: je komt vaak ongeloofwaardig over door de idiote manier waarop je alles wat met de overheid of politici te maken heeft verdedigt. Die eenzijdigheid is verdacht. Vandaar dat je vaak voor een betaalde trol wordt uitgemaakt, die bewust propaganda voor ‘de goede zaak’ bedrijft. Zoiets als Goebbels dus.

 8.   

  Heet wordt nu wel tijd voor een bindende referendum om NEXIT uit te gaan voeren.

  1.   

   jowyajax.
   Met u eens, z.s.m. NEXIT !!
   Het halfzachte geleuter van diverse reaguurders betr. de EU, raakt kant noch wal.
   Dat zooitje kost alleen maar handen vol geld, óns geld !! Af en toe roept zo’n EU-malloot iets onbegrijpelijks en dat was het dan. Er komt geen zinnig woord uit die lui.

   1.   

    Guus G.
    U mag inderdaad “jij” tegen mij zeggen.
    Ik wens met mensen als u niet verder te “debatteren.”

    1.   

     Corfo kan zijn comment “u maakt uzelf” verder niet onderbouwen. Daarmee toont u de leegheid van uw comment. Waarvan akte.

 9.   

  Ja knettergek, die hautaine nepvertegenwoordigers!
  Ook in NL: prijs God, nu de eerste slachtoffers gepakt van (internationale) giga-p*donetwerken bij de elites van (vnl linkse, globalistische NWO) regeringen van de nepvertegenwoordigers, neppolitici, neplegerleidingen, nepjustitie, enz.:
  – een grote vis van OM justitie; kindermisbruik, krijgt helaas hoogstens 4 jaar
  – een p*doprieste, de smeerlap van Schiphol, kindermisbruik in o.a. Thailand.

  Dan lees ik wel 1000 p*dogorevuilesmeerlappen in Canada,
  120 p*edonetwerken(!) in California, enz, enz.

  “Cleansing the Swamp” van Donald Trump the Greatest werpt zijn vruchten nu al af!!!!!! Nu spoedig schat ik in, Podesta, Epstein, Weiner, Bill en Hillary Clinton, enz!!!!!! EN DIT IS NOG MAAR HET BEGIN!!!!!!!!!!!! Wordt vervolgd!

  Trump is de enige die er wat aan DURFDE te doen!
  WAT een verschil met de linkse verdorven NWO regeringen, ook in NL!
  Ze kunnen nog niet TIPPEN aan Trump. Misschien Wilders een beetje, en Baudet…

  Hadden we maar KERELS. KARAKTERS. AANVOERDERS. MANNEN GODS. Rechtse en rechtvaardige leiders, die ‘niet naar de ogen kijken’ (Bijbelse uitdrukking), Die niet vergelijken met vergelijkingen, en compromis na compromis bij elkaar liegen (RUTTE!), verkeerde informatie krigen en doorgeven, enzovoort!

 10.   

  De Britten een beetje kennende, gaan die “Brusselse Europeanen” als zij dat écht willen, dat keihard in hun misdadige bakkes terugkrijgen!

 11.   

  Een hoop verontwaardiging om niets. Bij onderhandelingen dient nu eenmaal hoog te worden ingezet. Verder is de interpretatie van Artikel 54 voer voor juristen: normale mensen kunnen daar maar weinig mee. Zie onder meer:
  http://ec.europa.eu/budget/library/biblio/documents/regulations/syn_pub_rf_modex_en.pdf

  Interessant is dat anti-EU-lieden automatisch de kant kiezen van GB, en tegen de EU. Deze weg-met-onsers zouden het liefst nog hun geld persoonlijk naar Londen brengen om het aan de voeten van ms. May te leggen.

  1.   

   Beukman.
   Wat een rare reactie van !!
   De door u genoemde “weg-onsers” zijn anti EU omdat men het land én de bevolking overhevelt naar de EU. Mensen die vóór een EU zijn, dát zijn de éçhte “weg-met-onsers”, immers zij gaan zónder dralen accoord met het gegeven dat zij in hun eigen land niets meer te zeggen hebben. Lijkt mij logisch dat de anti EU figuren hopen op een zéér geslaagde Brexit; als ik de diverse reacties hoor en lees van bijv. Korsakov Juncker, Timmermans, Draghi, Tusk en meer van dergelijke illustere figuren, dan blijken zij zelfs bang voor een geslaagde Brexit. Maar uhh…..ik heb reeds diverse keren gevraagd naar de voordelen van de EU voor de EU-burgers. Niemand geeft antwoord; zelf kan ik maar één ding bedenken : het kunnen doorrijden a.d. binnengrenzen van de EU. Trouwens , ook de EU-buitengrenzen zijn kunnen kennelijk zonder te stoppen worden overschreden door mensen uit noord Afrika. Met een zeer snelle Nexit is er nog iets van NL te redden, dunkt mij.

   1.   

    @corfo
    “Maar uhh…..ik heb reeds diverse keren gevraagd naar de voordelen van de EU voor de EU-burgers. Niemand geeft antwoord”
    Dat antwoord zal je niet krijgen ook. Want wat er niet is, kun je ook niet geven! En als je de Britten gaat én blijft tarten met zulke idiote eisen, dan krijgen Juncker c.s. het deksel kéihard op hun neus!

    1.   

     cmsuijkerbuijk.
     Je gelooft het niet, ene Beukman gaf een “antwoord” !
     Zijn reactie lezend vroeg ik mij af : “Wat kan iemand bezielen om zulke nonsens te noteren, en kennelijk nog gemeend ook”.
     Deze Bekman beweert de meest vreemde dingen, trouwens, wél hilarisch !!

   2.   

    @corfo
    Jij hebt nog nooit antwoord gekregen op de vraag wat de voordelen van de EU zijn? Dan wordt het misschien tijd om de krochten van de alternatieve media te verlaten, en eens een goede kwaliteitskrant te gaan lezen. Ik zal je alvast op weg helpen.
    Een evident voordeel van de EU is dat we al meer dan 70 jaar vrede hebben. Of denk je soms dat die vrede vanzelfsprekend is? Een politieke unie met als doel een stabiel Europa is en was een van de doelstellingen. Ondanks de deukjes en barstjes hier en daar kunnen we vaststellen dat die belofte is waargemaakt.

    Andere voordelen liggen op het terrein van veiligheid, stabiliteit en welvaart, dit laatste omdat er meer vrije handel is dan voorheen, en omdat open grenzen internationale handel stimuleert.

    Op het gebied van milieu zouden we zonder de EU nergens zijn; voor internationale afspraken over voedsel (wat er wel en niet in mag) is een organisatie als de EU wel heel erg handig. Verder geen geklooi met visa meer, wetenschapsbevordering doordat studenten niet meer gebonden zijn aan hun eigen land, en ondanks de nadelen van de Euro moet ik zeggen dat het ook wel verdomde handig is, zo’n eenheidsmunt.

    We hebben zonder meer een deel van onze souvereiniteit afgegeven. Maar om nou te stellen dat we niets meer te zeggen hebben, is schromelijk overdreven.

    Splijtzwam GB wil niet meer bij ons Europeanen horen? Laat ze de prijs maar betalen. We zijn wel goed, maar niet gek.

    1.   

     70 jaar vrede, Beukman toch, je leest zeker geen kwaliteitskranten?

     1.   

      @Kees
      Er is mij niets bekend van oorlog tussen lidstaten van de EU. Jou wel?

    2.   

     Al 70 jaar vrede? Hoeveel doden vielen er op de Balkan en loste de EU dat zelf op? Hoeveel doden in Madrid, in Brussel, in Parijs, in Londen enz enz En welvaart? Wat te denken van een verloren generatie in meerder EU landen? Hoe triest is de situatie in Griekenland, vooral bij de ouderen, of kijk je weg Beuk? En durf je GB een splijtzwam te noemen, Beuk, je bent een arme ziel!

     1.   

      Kees.
      Laten lullen die Beukman.
      Ik denk dat hij/zij helemaal niet kan lezen.
      Deze man, Beukman, leeft op een andere planeet.
      Praat over welvaart; ik kan hem zeggen dat ik enkele maanden vrijwilligerswerk deed in een Voedselbank, ja ja in Nederland, Beukman !
      Afgrijselijk wat je daar meemaakt, en dat in een “rijk” landje als NL, tenminste als je clown Rutte mag geloven.
      Beukman moet zich diep, diep schamen om het lef te hebben de EU te verdedigen, de EU, een dictatoriaal kaartenhuis, bevolkt door volgevreten en-gezopen “leiders”. Gatver.

     2.   

      Het is welvaart dat Nederland voedselbanken heeft voor mensen die het moeilijk hebben.

     3.   

      @Kees
      Je kan lullen wat je wil, maar er is al 70 jaar vrede tussen lidstaten van de EU. Dat was wat ik beweerde, en dat staat nog steeds overeind.
      Dat niettemin niet alles rozengeur en maneschijn is is overduidelijk, maar vraag je eens af hoe dat zonder EU was geweest.

      Griekenland heeft inderdaad grote problemen, maar die zijn vooral veroorzaakt omdat het land zich niet aan EU-begrotingsregels hield, valse begrotingen indiende, corruptie niet bestreed, en ambtenaren in de watten legde.

     4.   

      @corfo
      Jij beweerde dat het altijd stil blijft als je vraagt naar de voordelen van de EU. Nu geeft iemand je eens uitgebreid antwoord, en al wat je terugzegt is: “Niet naar Beukman luisteren!”

      De meeste mensen hebben het goed in Nederland. Voor een klein deel dat het niet goed heeft, is er tenminste nog een vangnet.
      Dat is meer dan heel veel andere landen kunnen zeggen.

     5.   

      Beukman, de drogredenen die je noemt komen regelrecht uit de pro-EU-bijbel en zijn holle frasen. Zonder de EU was de kans op oorlog tussen de lidstaten ook buitengewoon gering, zo niet nihil geweest. Na WOII is er nooit sprake geweest van oorlogsretoriek of -dreiging tussen lidstaten onderling. Het evangelie ‘al 70 jaar geen oorlog’ is grote l*lkoek die permanent uit de hoge hoed wordt getoverd maar geen enkele basis heeft.

      En Griekenland is een probleem, niet omdat het zich niet aan de begrotingsregels hield maar omdat het land had nooit toegelaten mogen worden door de deplorabele staat al voor de toetreding. Alles daaromtrent was bekend bij de EU-elite maar dat werd verzwegen; Griekenland moest en zou bij de club betrokken worden en ‘we zullen wel zien hoe dat afloopt’. Dat hebben we dus gezien. Arme Grieken……

     6.   

      @IJsje
      “Al 70 jaar geen oorlog” is geen evangelie maar een feit. Maar ik erken dat de stelling dat we dit te danken hebben aan de EU, onbewijsbaar is.
      Wat mogelijke spanningen betreft: America gaf als voorwaarde voor het ontvangen van de Marshallhulp dat Europese landen zouden gaan samenwerken, en dat Duitsland niet financieel zou worden leeggetrokken, zoals na WOI was gebeurd. Juist dat leegtrekken had immers sterk bijgedragen aan het ontstaan van WOII.

      Deze keer echter zouden alle landen aangesloten bij de EGKS (voorloper van de EU) profiteren van de herindustrialisatie van Duitsland. Ik vermoed dat de aldus verkregen welvaart in belangrijke mate heeft bijgedragen aan het uitblijven van wraak- en revangegevoelens richting Duitsland, waarmee wel degelijk een potentiële oorzaak van oorlog in de kiem is gesmoord.

     7.   

      Beuk, wat je zegt is allemaal correct, maar heeft niets met de ‘noodzaak of bestaansrecht’ van de EU te maken. Er was en is geen noodzaak voor het oprichten van de EU. De EU is een ideologisch project opgezet en doorgeduwd door een elitegroep. De machtsstructuren waren aantrekkelijk en het megalomane karakter uitnodigend.

      De Oostenrijkse filosoof Richard Coudenhove-Kalergi was de bedenker van de pan-europese ideologie die de Europese Unie in zijn greep heeft. Zijn boek Praktischer Realismus is de blauwdruk die de koers tot op de dag van vandaag bepaald, zowel wat betreft de Europese integratie, het economisch beleid als de immigratie.

     8.   

      @IJsje
      Ik had juist keurig uitgelegd hoe de voorloper van de EU een belangrijke rol heeft gespeeld in bevorderen van de vrede. Dus ja, de oprichting van de EU was een noodzaak.

      Coudenhove was een visionair. Hij had het goed gezien. Hij begreep niet alleen dat de rivaliteit tussen Duitsland en Frankrijk de kiem was van tweespalt in Europa, maar ook dat Europese landen moesten samenwerken zoals onder meer de SU en de VS dat al eerder hadden gedaan, om economisch en politiek meer in de melk te brokkelen te hebben. Zijn idealistische Paneuropese Unie werd later verboden door de nazis. Trek daar je conclusie uit. “Doorgeduwd door een elitiegroep”? Dat is een holle frase, die ik ook wel eens ben tegengekomen in een Ludlum.

      Een vis heeft geen weet van water, een Europeaan heeft geen weet van vrede. Ondanks alle schaduwzijden zeg ik: we kunnen niet zonder de EU.
      En de wat oudere inwoners van GB zullen zich herinneren dat GB er een beetje uitzag als een derdewereldland, totdat het land zich aansloot bij de EU.

 12.   

  Het is toch normaal dat het uittredende land voor de kosten opdraait. Daarbij mag EU zelf bepalen met welk valuta ze moeten betalen en als ze meer vertrouwen hebben in de Euro is het niet meer dan normaal dat de EU het geld in Euro vraagt. Ik ben een voorstander van de EU, maar niet van dit EU, maar ik ben niet hypocriet om alles slecht te noemen wat de Europese Commissie bepaalt.

 13.   

  Al die stomme eisen naast je neerleggen als ik GB was,en zien wat er van komt…..blaffende honden bijten niet…en zo ja kun je ze een trap geven.

  1.   

   @Mart
   +1
   Geeft trouwens wel mooi aan dat het EU lidmaatschap een wurgcontract is waar never nooit voor is getekend. Er is trouwens ook nog nooit een begroting goedgekeurd. En ze willen desalniettemin meer, meer, meer.

  2.   

   @Mart
   Sommige blaffende honden bijten wel degelijk. De EU kan eenvoudig GB afsluiten van een groot deel van de Europese markt onder het mom van: “You can’t eat the cake and have it.” Eens horen wie er dan gaat piepen.

   Ikzelf zie het trouwens heel simpel. Wij hebben nog geld tegoed van GB. Dat is dus ook *mijn* poen, en dat wil ik terug.

   1.   

    Er zijn meerdere belangrijke markten dan jou zo geknuffelde EU,kijk eens naar de BRICSH landen(weet ff niet de juiste benaming)Natuurlijk moet GB zich aan bepaalde regels houden,maar Brussel moet wèl redelijk blijven.

    1.   

     @Mart
     Je bedoelt waarschijnlijk BRICS? Ik betwijfel of dat een serieus alternatief is voor GB. Ineffectief is het in ieder geval.

     Dat we redelijk moeten blijven ben ik verder met je eens. Maar in onderhandelingen moet je nu eenmaal hoger inzetten dan je einddoel. We mogen de Britten best laten voelen dat we geen charitatieve instelling zijn.

Dagelijksestandaard.nl gebruikt cookies en vergelijkbare technologieën (cookies) onder andere om u een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kunnen we hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren en daardoor onze website verbeteren. Cookies van onszelf en van derden kunnen worden gebruikt om advertenties te tonen en artikelen aan te bevelen op dagelijksestandaard.nl die aansluiten op uw interesses. Ook derden kunnen uw internetgedrag volgen. Cookies kunnen gebruikt worden om op sites van derden relevante advertenties te tonen. Cookies van derde partijen maken daarnaast mogelijk dat u informatie kunt delen via social media zoals Twitter en Facebook.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!