Knettergekke hoogleraar: Opkomst jihadisme én alt-right komt door vrouwenemancipatie

Geen categorieapr 27 2017, 14:00
Mannen kunnen volgens Abram de Swaan zo slecht omgaan met de emancipatie van vrouwen dat we massaal radicaliseren.
In debatsociëteit De Balie mag Emeritus universiteitshoogleraar Abram de Swaan op 30 mei langskomen om uit te leggen dat het jihadisme en de opkomst van de alt-right te verklaren zijn door... de emancipatie van vrouwen. Je zou denken dat dit een slechte grap is, maar nee, meneer de intellectueel meent het serieus:

Het onderwijs aan meisjes heeft grote gevolgen gehad. Vrouwen trouwen later, krijgen later kinderen, werken langer en verdienen meer. Een kennis- en machtswinst die voor veel mannen maar moeilijk te verkroppen is. Die vrouwen hebben de mannen minder nodig, als beschermer of als financiële toeverlaat. Volgens De Swaan leidt de ondermijning van de mannelijke overheersing tot maatschappelijke en psychische spanningen, die te herleiden zijn op de krenking van het mannelijk eergevoel: een collectieve en persoonlijke narcissistische krenking.

Het gevolg, aldus deze meneer die je eigenlijk dood zou moeten zwijgen:

In de afgelopen kwart eeuw is over de hele wereld het onderwijs op alle niveaus in razend tempo uitgebreid, vooral voor meisjes en jonge vrouwen. Daarmee veranderen de man-vrouwverhoudingen navenant. Emeritus universiteitshoogleraar Abram de Swaan ziet zowel de opkomst van alt-right, als het hardnekkige jihadisme, als een reactie op de voor mannen bedreigende vrouwenemancipatie.

Met andere woorden, jihadisme heeft niets te maken met de religieuze overtuigingen van jihadisten, welnee! Dat is slechts een "religieuze dekmantel." Stiekem staat het eigenlijk los van de radicaal-islamitische leer -- en als het daar wel door komt dan is die leer eerst en vooral ontstaan door, jawel, de emancipatie van vrouwen. Dat vrouwen helemaal niet geëmancipeerd waren in Saoedi-Arabië, waar het radicale Wahhabisme vandaan komt, laten we dan maar even buiten beschouwing, want meneer de hoogleraar moet zijn belachelijke evangelie natuurlijk wel kunnen verkondigen.
Het ergste van dit alles? Om naar zijn gewauwel te mogen luisteren moet je een ticket kopen á 10 euro.
Overigens is het natuurlijk ook te ziek voor woorden dat de alt-right en het jihadisme hier toch enigszins gelijk worden gesteld aan elkaar. De ene is een beweging van fanatieke twitteraars met een grote bek, de andere een beweging van, voor en door (aspirant) massamoordenaars. De twee zijn in de verste verte niet met elkaar te vergelijken, maar wat De Swaan betreft zijn het allebei "extreem reactionaire bewegingen."
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten