Marine Le Pen IN DE LIFT, Emmanuel Macron in problemen door arrogante houding

Geen categorieapr 29 2017, 18:00
Franse kiezers stellen het niet op prijs dat Emmanuel Macron zich gedraagt alsof hij de presidentsverkiezingen al gewonnen heeft.
Toen de eurofiele Franse D66'er Emmanuel Macron de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen won ging vrijwel iedereen er onmiddellijk vanuit dat hij de tweede ronde ook wel zou winnen. Hij moet het daarin immers opnemen tegen Marine Le Pen, de leidster van het controversiële Front National. Aangezien uit peilingen bleek dat Le Pen slechts op 39% zou kunnen rekenen in een 1-op-1 race tegen Macron en die laatste op 61% leek het bij voorbaat al beslist te zijn.
Het is natuurlijk prima dat commentatoren daar zo vanuit gaan (nou ja, dat is in ieder geval verdedigbaar), maar het is iets heel anders als dat ook geldt voor één van de kandidaten zelf, in dit geval voor Macron. Die gedraagt zich sinds de eerste ronde namelijk alsof hij feitelijk al president is. En nee, kiezers kunnen dat absoluut niet waarderen.
Uit peilingen blijkt dat maar 43% van de Franse kiezers vindt dat Macron goed begonnen is aan de campagne voor de tweede rond. Wat Le Pen betreft vindt de helft van de kiezers dat. Het grootste probleem voor Macron is dat hij zich te arrogant gedraagt: hij gaat op 'campagne' om gefeliciteerd te worden, niet om kiezers uit te leggen waarom ze op hem moeten stemmen in plaats van op Le Pen. Het contrast met Le Pen, die overal handjes schudt en iedere individuele stem van groot belang lijkt te vinden, is immens.
Die arrogante houding van Macron begint hem al steun te kosten. Volgens de meest recente peilingen kan Le Pen volgende maand namelijk op 41% rekenen. Macron is, daarentegen, voor het eerst onder de 60 procent gedaald (59%). Natuurlijk is het verschil tussen de Pechtold-kopie en Le Pen nog altijd groot, maar het wordt dus kleiner... en dat komt eerst en vooral doordat Macron er als establishment-marionet vanuit gaat dat hij het 'wel even wint.'
Zo werkt dat dus niet in een democratie. Kiezers willen dat je je daadwerkelijk voor hun stem inspant... en ze hebben er al helemaal een hekel aan als je je tegenstander schoffeert. Daarmee schoffeer je de kiezers van die persoon namelijk óók.
Is de kans groot dat Macron uiteindelijk toch gewoon wint? Jazeker. Maar als hij zich zo arrogant blijft gedragen komt die overwinning wel degelijk in het geding.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten