Oeps: kneuzig Chinees leger maakt pijnlijke fout bij aankondiging eigen vliegdekschip

Geen categorieapr 28 2017, 20:00
De Chinese marine bestaat 68 jaar én de Chinezen hebben er een vliegdekschip bij, dus dat moet gevierd worden! Maar dan wel met een iets minder amateuristische poster graag.
Het is dit jaar alweer 68 jaar geleden dat China een echte marine kreeg, en sindsdien heeft men daar niet stilgezeten. Vooral de laatste jaren wordt de zeemacht van het communistische land sterk uitgebreid, en als kers op de taart - nou ja, in hun ogen dan - is er nu ook een vliegdekschip afgeleverd. En hoewel het ding op dit moment nog evenveel gevechtscapaciteiten heeft als een olietanker en het nog een paar jaar zal duren voordat het daadwerkelijk voor militaire doeleinden kan worden ingezet, vond men het in Beijing toch wel reden voor een feestje.
En hoe vier je als autocratisch regime nou beter feest dan door je bevolking te trakteren op een extra portie propaganda? Voor de gelegenheid is de Photoshop-divisie van het leger aan de slag gegaan met een poster die onder het volk verspreid zou moeten worden, en daar rolde uiteindelijk dit kunstwerkje uit:
[caption id="attachment_165375" align="aligncenter" width="525"]Bron foto: Chinese Ministerie van Defensie Bron foto: Chinese Ministerie van Defensie[/caption]
Hoewel het een beetje lijkt alsof er links van het vliegdekschip een gat of olievlek in de oceaan zit (volgens mij moeten dat eigenlijk onderzeeboten voorstellen?) ziet het geheel er op zich nog wel acceptabel uit, en de tekst met "Gefeliciteerd, marine van het volksbevrijdingsleger!" zal bij menige Chinese nationalist goed aankomen.
Wie iets beter kijkt, ziet echter dat de poster een paar nogal pijnlijke blunders bevat. De poster is natuurlijk bedoeld om te tonen hoe geweldig de Chinese vloot wel niet is, en je zou dan ook verwachten dat alles op de poster daartoe behoort. Helaas is daar iets niet helemaal goed gegaan - zeg maar gerust 'helemaal niet'.
Op de poster is namelijk een vliegtuig te zien dat net opstijgt van het schip. Allemaal leuk en aardig, maar al snel kwamen oplettende kijkers erachter dat het hier niet om een Chinees vliegtuig gaat, maar een Russische MIG. Oeps. Nouja, een foutje kan gebeuren toch? Gelukkig gaat het hier om een jet van de Russische vrienden! Sowieso moet je eigenlijk vooral letten op de glorieuze vloot die het schip begeleidt... bestaande uit Amerikaanse schepen. Dubbel au.
Maar vooruit: de vliegtuigen in de lucht zijn tenminste wél echt van Chinese makelij! Het zijn prachtige, Chinese J-10's die trouw dienst doen in China... bij haar luchtmacht. Deze vliegtuigen zijn namelijk helemaal niet geschikt om van vliegdekschepen op te stijgen, in tegenstelling tot de J-15, die ze waarschijnlijk hier hadden willen plakken. Lekker slim weer, maar niet heus.
We kunnen gerust stellen dat dit stukje propaganda de Chinese regering uiteindelijk meer kwaad dan goed heeft gedaan: zelfs de media daar, die doorgaans niet heel kritisch mogen zijn, meten deze blunder breed uit, en het halve land ligt in een deuk. Nou maar hopen dat de kwaliteit van dat vliegdekschip net zo hoog ligt als die van deze poster, want dan hebben we de komende jaren weinig te vrezen!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten