Terreur in Parijs: agent doodgeschoten op Champs-Élysées, ISIS claimt verantwoordelijkheid

Geen categorieapr 21 2017, 8:00
Het is voor de zoveelste keer raak in Parijs, waar op de Champs-Élysées een groep agenten is beschoten. Eén van hen is daarbij al om het leven gekomen. Alles wijst op terreur, en ISIS heeft de gruweldaad inmiddels opgeëist.
Er lijkt geen maand meer te zijn waarin Frankrijk niet wordt opgeschrikt door een terreurdaad. Waren er afgelopen week nog berichten dat er een aanslag was voorkomen in de aanloop naar verkiezingen, donderdagavond was het dan toch weer raak. Rond 21:00 reed een politiewagen over de Champs-Élysées, dé centrale boulevard van Parijs. Wat zich daarna afspeelde kan enkel een gruwelijke, doelbewuste aanslag genoemd worden:

(...) a car stopped at 102 Champs-Elysees in front of a police van, Interior Ministry spokesman Pierre Henry Brandet said.

A man emerged from the car and opened fire on the van with an "automatic weapon," killing one officer instantly, he said. The man "then ran away, managing to shoot and wound two other policemen. Other policemen engaged and shot and killed the attacker," Brandet said.
Vooralsnog is hierbij dus verschrikkelijk genoeg één agent omgekomen, en zijn twee van zijn collega's gewond geraakt - ook een passant zou gewond zijn geraakt, maar geen van hen zou nou in levensgevaar verkeren. Laten we het hopen.
President François Hollande was er snel bij om te bevestigen wat iedereen wel kon raden: het ging hier zeer waarschijnlijk om terrorisme. Pijnlijk genoeg is het patroon precies hetzelfde als bij vorige aanslagen: de dader was wel in beeld bij de veiligheidsdiensten, maar op de één of andere manier vond niemand het nodig om hem uit de samenleving te houden. En dat terwijl hij bekendstond als geradicaliseerde moslim én al eens een agent had aangevallen. Zouden alle bellen dan niet moeten gaan rinkelen bij de Franse veiligheidsdiensten? Helaas niet dus, zoals we nu hebben mogen zien.
Terreurgroep ISIS is er deze keer ook zeer snel bij om de aanslag op te eisen. Soms valt er te twijfelen aan de claims van ISIS - zeker wanneer ze wat langer duren - maar deze keer zou hij genoeg details bevatten dat het onwaarschijnlijk maakt dat de koppensneller bluffen: zo noemen ze hem 'de Belg' en zouden ze zijn identiteit hebben prijsgegeven.
ISIS of niet, Parijs en Frankrijk zijn weer eens diep in haar hart geraakt door terreur in een week waarin de hele wereld naar dit land kijkt. Ik houd mijn hart vast voor aankomende zondag, wanneer de Fransen naar de stembussen zullen gaan - laten we hopen dat dat vreedzamer zal verlopen dan deze donderdagavond.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten