Trump: 'Nee, we gaan geen troepen naar Syrië sturen'

Geen categorieapr 12 2017, 12:00
De alt-right kan weer kalmeren, nee, Trump is niet van zins om Amerikaanse troepen naar Syrië te sturen.
Kort nadat Donald Trump zijn leger bevel had gegeven om een vliegveld van Bashar al-Assad van de kaart te vegen, nadat die zijn eigen burgers had laten bombarderen met chemische wapens, ging de hele alt-right beweging uit zijn dak. Dit kon toch niet! Ongelooflijk! Trump was opeens een marionet geworden "van de globalisten!" Stond hij niet voor America first?
Oh ja, ze werden echt gek van woede, niet in de laatste plaats omdat Assad natuurlijk een Poetin-man is. En tja, de alt-right voelt nu eenmaal een soort van romantische liefde voor de Russische autocraat.
Nou, deze 'nationaal-populisten' kunnen nu weer rustig in hun hok gaan zitten. Trump heeft namelijk laten weten dat de gerichte aanvallen niet de eerste stap zijn op weg naar een grootschalige militaire interventie in Syrië. Hij wil voorkomen dat dictators en andersoortige gekken massavernietingswapens gebruiken, maar hij is ook weer niet van plan om Amerikaanse jongens en meisjes op pad te sturen om dat onregeerbare land even te veroveren:

Amid complaints that his aides are saying different things about Syria and his policy is confusing, President Trump emphatically cleared the air. “We’re not going into Syria,” he told me yesterday in an exclusive interview. “Our policy is the same — it hasn’t changed. We’re not going into Syria.”

De reden dat Trump in actie kwam is simpel: hij en zijn regering zijn ervan overtuigd dat Assad achter het gebruik van chemische wapens zit. Zoals minister van Defensie James Mattis het verwoordde: "Hier bestaat geen enkele twijfel over."
Amerika kan zulk wangedrag gewoon niet accepteren. Ten eerste is het levensgevaarlijk om dictators de indruk te geven dat ze hier wél mee weg kunnen komen. Voor je het weet gebruiken ze dat soort wapens in élk conflict. Dat heeft natuurlijk een enorme impact: het brengt een chemische oorlog dichterbij en zorgt er ook nog eens voor dat er nóg meer asielzoekers vanuit het Midden-Oosten en Afrika naar Europa en Amerika zullen proberen te komen. Het behoeft geen verdere uitleg dat dit de nationale veiligheid van het Westen op grote schaal ondermijnt.
Trump zegt dan ook terecht dat hij deze actie van Assad gewoon niet kan accepteren:

"[W]hen you see kids choking to death, you watch their lungs burning out, we had to hit him and hit him hard."

Maar, zegt hij, de focus blijft op ISIS:

"Our big mission is getting rid of ISIS. That's where it has always been."

Tegelijkertijd had Trump, die in het verleden natuurlijk bijzonder schappelijk is geweest over Vladimir Poetin, ook een boodschap voor zijn Russische ambtgenoot:

"Putin must see what a barbarian this guy is, and it’s a very bad symbol for Russia with this guy gassing children and using barrel bombs."

Dit is een buitengewoon goede strategie. Zet Poetin en Assad maar tegen elkaar op. Misschien dat Trump zich niet tot doel heeft gesteld om Assad weg te jagen -- het is dan immers maar de vraag wie of wat Assad opvolgt -- maar het is wel degelijk van belang dat Poetin druk op de Syrische dictator zet en er voor zorgt dat hij zich nou eindelijk eens een beetje gedraagt.
In de tussentijd is duidelijk geworden dat Rusland de moed niet heeft om iets te doen als Amerika haar militaire macht (een beetje) gebruikt. Natuurlijk is dat ook niet gek. Ruslands economie is vier of vijf keer kleiner dan die van Amerika, het land heeft al tijden enorme economische problemen, er worden ieder jaar iets van 600.000 minder Russen geboren dan er sterven, en ga zo maar door. Het land is gewoon zwak. En ja, als iemand dat beseft is het Poetin. De afgelopen jaren heeft hij hard gebluft, maar Trump laat hem daar niet zomaar mee wegkomen.
Kortom, we hoeven ons geen zorgen te maken over Trumps plannen in Syrië. Na jaren van zwakte heeft Amerika even laten zien dat ze nog altijd de enige supermacht ter wereld is (wat bijzonder prettig is, zeker voor het zwakke Europa), dat Poetin de afgelopen jaren alleen maar blufpoker heeft gespeeld, en dat ze het niet accepteert als dictators massavernietingswapens gebruiken. Win, win, win.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten