Trump over aanslag Parijs: "Fransen pikken dit niet langer. Zal groot effect hebben op verkiezingen!"

Geen categorieapr 21 2017, 21:30
De Amerikaanse president suggereert dat rechts de Franse verkiezingen zal winnen.
Zal Marine Le Pen dit weekend de voorronde van de Franse presidentsverkiezingen weten te winnen? Donald Trump denkt van wel. De Amerikaanse president werd gekozen dankzij zijn rechts-populistische boodschap en heeft ideologische raakvlakken met de Franse politica. Vandaag suggereerde hij op Twitter dat de Fransen weleens voor een hard rechts geluid kunnen gaan deze verkiezingen – zeker na de aanslag in Parijs.
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/855368516920332289
Trump zegt niet letterlijk dat deze aanslag zal leiden tot een overwinning van Le Pen, hij zegt slechts dat de aanslag een "groot effect op de presidentsverkiezingen zal hebben". Maar het is duidelijk waar hij op doelt: het is logisch dat veel Fransen na deze zoveelste aanslag eerder op een rechtse kandidaat zullen stemmen dan op een linkse wegkijkpoliticus. De conclusie is dan ook helder: Le Pen zou best weleens garen kunnen spinnen bij deze aanslag. Dat klinkt misschien naar, maar het is eigenlijk volkomen logisch dat de felle anti-immigratiestandpunten van Le Pen voor veel Fransen een aantrekkelijke optie vormen na zo'n ISIS-aanslag. Vooral twijfelende kiezers zullen hierdoor eerder geneigd zijn op Le Pen te stemmen dan voorheen.
Of de aanslag daadwerkelijk veel uit zal maken voor de verkiezingen, moet nog blijken. En zelfs als Le Pen deze voorronde wint, heeft ze de strijd nog niet gewonnen. In Frankrijk gaan de twee beste kandidaten van de voorronde door naar de tweede ronde. Naar alle waarschijnlijkheid zijn dat Le Pen en de centrumlinkse Emmanuel Macron. Terwijl Marine Le Pen zich keihard uitspreekt tegen terreur, zei Macron vandaag dat terreur de komende jaren "deel van het dagelijks leven zal zijn". Het lijkt bijna alsof hij alvast de overgave wil tekenen. Dit weekend mag Frankrijk zich uitspreken: mag Le Pen de zaken gaan opschudden, of kiest Frankrijk voor een voortzetting van het huidige beleid? De kiezer beslist.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten