UKIP én Labour diep in de problemen: UKIP-kiezers stappen massaal over naar de Tories

Geen categorieapr 27 2017, 13:00
Door zich hard te maken voor Brexit heeft Theresa May er in één klap voor gezorgd dat ze zowel Labour als UKIP heeft uitgeschakeld. Wat een meesterlijke politica... die ook nog eens de volkswil respecteert. Waar zien we dat nog in Europa?
Labours dromen over een overwinning of in ieder geval een comeback bij de verkiezingen van later dit jaar lijken uit te draaien op een enorme nachtmerrie. De Britse krant The Mirror bericht namelijk dat UKIP-kiezers massaal van plan zijn om de overstap te maken naar de Conservatieven (of Tories) van premier Theresa May. Als dat zo doorgaat kan Labour maar liefst 60 zetels aan de Tories verliezen.
Ja, dat lees je goed: 60 Labour-zetels gaan mogelijk naar de Tories omdat die partij UKIP leeg eet.
Een hoge bron bij het sociaaldemocratische Labour zegt tegen de krant:
"De boodschap die we krijgen [bij mensen voor de deur] is vreselijk. Alle UKIP-kiezers lijken terug te gaan naar de Tories, en dat gaat ons raken als nooit tevoren."
Bij afgelopen verkiezingen kon Labour -- de Britse versie van de PvdA -- nog enigszins overleven omdat UKIP de rechtse stem verdeelde. Dat wordt nu vrijwel zeker anders. In 2015 kreeg UKIP nog 3,8 miljoen stemmen, waardoor de partij derde werd, maar op dit moment staan Paul Nuttall en Nigel Farage slechts op een magere 4% in de peilingen. De Tories staan, daarentegen, op 49% en Labour op een lachwekkende 26%. Als dat zo doorgaat koersen de Conservatives dus mogelijk af op een absolute meerderheid qua stemmen. Aangezien ze in het Verenigd Koninkrijk een regionaal-systeem hebben, waarbij elke regio een eigen volksvertegenwoordiger kiest, zit die absolute meerderheid er in het parlement sowieso al in, maar die kon dus weleens groter worden dan iedereen vooraf had gedacht.
Zo zijn er nogal wat zetels die Labour in 2015 met heel veel mazzel in handen kreeg. Het verschil tussen de sociaaldemocratische kandidaat en die van de Tories was in 2015 miniem. Omdat UKIP helemaal in elkaar stort en al die mensen teruggaan naar de partij van May gaan die zetels dit jaar mogelijk allemaal naar de Conservatives.
In veel gevallen hoeven de Tories slechts 10 procent van de vorige UKIP-kiezers voor zich te winnen om de zetel(s) over te nemen van Labour. Het staat buiten kijf dat ze dit gemakkelijk gaat lukken. Paul Nuttall, de nieuwe leider van UKIP, slaagt er namelijk niet eens bijna in om net zo populair te worden als Nigel Farage, die er vorig jaar de brui aan gaf.
Volgens één bron bij Labour laten privé-peilingen van de partij zelfs zien dat het nóg slechter gaat: ze zouden niet op 26% staan volgens die peiling, maar op 20%. Dat zou het slechtste resultaat zijn sinds de Tweede Wereldoorlog voor de politiekcorrecte wegkijkerspartij.
Voor een groot deel komt dat op het conto van de vreselijke Jeremy Corbyn, die universeel gehaat wordt, maar het is ook een systematisch politiek probleem. Labour is ouderwets, heeft geen antwoorden op de grote sociale en andersoortige problemen in het VK, en is keihard links in een tijd waarin het linkse gedachtegoed eigenlijk gewoon dood is verklaard door kiezers.
Die problemen worden vervolgens nog eens verergerd voor Labour doordat May UKIP-kiezers letterlijk alles heeft gegeven wat ze wilden door voor een "harde Brexit" te gaan. Tel daarbij op dat Labour die mensen niets biedt op het gebied van onderwijs en immigratie, en May juist wel, en het is opeens duidelijk dat UKIP-kiezers dit jaar Tory-kiezers worden.
Hilarisch genoeg is het zo triest gesteld met Labour dat diens leiders nu dat doen waar ze rechtse Nederlanders, Amerikanen en Fransen maandenlang van beschuldigden: peilingen ontkennen.

But a senior source close to Mr Corbyn played down the disastrous polling and insisted Labour’s position will improve over the last six weeks of the campaign.

“We have all come to understand that polling has a pretty chequered record recently,” he said.

Dat klopt natuurlijk wel, maar dit betekent dat het mogelijk nog slechter afloopt voor Labour. Vorig jaar onderschatten peilers immers het aantal eurokritische, rechtse kiezers. Als dat het geval nu weer is stevenen de Tories af op een nóg grotere verkiezingsoverwinning dan de peilingbureaus voorspellen.
Overigens zijn deze peilingen natuurlijk ook bijzonder slecht nieuws voor UKIP. Er is echt bijna niets meer over van die partij. Op zich is dat niet zo gek, UKIP heeft haar doel immers bereikt, maar voor Nigel Farage en zijn vrienden komt het ongetwijfeld als een klap in het gezicht. Ze zijn feitelijk gekaapt door May... en het lijkt erop dat ze daar niet veel aan kunnen doen. Het enige wat misschien nog mogelijk is is dat ze zich als een soort van PVV gaan presenteren: Labour-achtig op economische onderwerpen, maar hard op immigratie, integratie, en de EU.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten