UKIP wordt Britse versie PVV: zet vol in op "superieure Britse waarden" tegenover "regressieve islam"

Geen categorieapr 25 2017, 15:00
Bij UKIP hebben ze het roer helemaal omgegooid. Waar de partij eerst en vooral anti-EU was, toen Nigel Farage het er voor het zeggen had, wordt UKIP nu eigenlijk een Britse versie van de PVV.
"UKIP erkent dat de grootste problemen van onze tijd cultureel van aard zijn," aldus de vice-voorzitter van de partij, Peter Whittle, bij de lancering van UKIP's "integratie agenda" maandag. "Niemand heeft ooit voor multiculturalisme gestemd," ging hij verder. Daar voegde hij aan toe deze ideologie "gefaald" heeft.
Natuurlijk werd UKIP gisteren onmiddellijk beschuldigd van "Islamofobie." Maar ja, daar is tegenwoordig niets voor nodig. Iemand zegt het oneens te zijn met één van de uitgangspunten van de islam, en hops, voor je het weet wordt die persoon daar ook van beschuldigd. Als je dat soort politiekcorrecte zeiksnorren moet geloven bestaat de halve wereld uit "islamofoben."
UKIP is dan ook totaal niet onder de indruk van dergelijke beschuldigingen. Sterker nog, volgens Whittle is "UKIP op zijn best als het radicaal is."
En ja, radicaal is UKIP vanaf nu. Niet in de zin van extreemrechts, maar wel in de oorspronkelijke definitie van het woord: teruggaan naar de wortel.
Tijdens de presentatie van de integratie-agenda spraken de diverse UKIP'ers, waaronder leider Paul Nuttall, in negatieve bewoordingen over problemen veroorzaakt door de fundamentalistische islam. Volgens tegenstanders maakten zij het onderscheid niet tussen "de islam", de radicale islam, en "islamisme." Whittle legt uit dat dit onzin is... maar voegt daar aan toe dat het wel degelijk een dieper cultureel probleem is in bepaalde kringen:

"Islam en radicale islam zijn anders dan wanneer je het gewoon over 'de islam' hebt. Maar multiculturele segregatie heeft naar een situatie geleid waar het wel degelijk gemakkelijker is voor mensen om te radicaliseren."

Met andere woorden, UKIP betoogt dat er inderdaad een verschil is tussen 'de islam' en 'de radicale islam,' maar voegt daar aan toe dat die laatste steeds meer aanhang krijgt omdat moslimimmigranten vaak in hun eigen, gesloten gemeenschappen wonen.
Wat dat betreft weigert het UKIP van Whittle en Nuttall een blad voor de mond te nemen. "Geen enkele andere partij" praat openlijk over deze zaken, aldus Whittle. "[De andere partijen] hebben het er soms even over voor de bühne, maar doen er verder niets aan." Daar voegde hij aan toe:

"De grootste problemen van onze tijd zijn cultureel van aard, en ik denk dat dit idee nu door iedereen gedeeld wordt."

Nou ja, door iedereen behalve de elites van de oude mainstream partijen, natuurlijk. Aldus Whittle.
Eén van de maatregelen uit het nu al controversiële integratieplan van UKIP is om gezichtsbedekkende islamitische kleding te verbieden. Dit voorstel wordt door het hele establishment veroordeeld, maar uit peilingen blijkt dat een meerderheid van de Britse kiezers zo'n verbod steunt. "Het publiek loopt altijd voor op de politieke klasse... en ook op de media," aldus Whittle.
Nuttall zelf -- tegenwoordig de grote man bij UKIP -- is het daar helemaal mee eens. Hij kondigde gisteren aan dat UKIP "het debat over multiculturalisme leidt" en dat ze "tien jaar voorop lopen op hun tijd." Daarbij maakte hij wel duidelijk dat zijn integratieplan eerst en vooral positief bedoeld is met een mooie, positieve visie voor de toekomst van het VK, en "geen aanval op individuen."
Dat klinkt allemaal natuurlijk hartstikke interessant, maar eigenlijk komt het er natuurlijk gewoon op neer dat UKIP nu een soort van Britse PVV wordt. De partijen leken altijd wel een beetje op elkaar -- populistisch, hard op immigratie, anti-EU -- maar Farage was toch altijd bezig om het onderscheid te maken tussen ze... en om aan te geven dat hij anders was. Ook op zijn eigen radioshow (bij LBC) doet hij dat regelmatig, bijvoorbeeld door te zeggen dat hij niets heeft met Wilders' plannen om de Koran te verbieden of de bouw van moskeeën tegen te houden.
Nu schuiven ze tóch dichter naar elkaar toe.
Of dat verstandig is valt te bezien. Aan de ene kant kan UKIP natuurlijk niet blijven hameren op Brexit, Brexit, Brexit. Die strijd heeft de partij gewonnen en de Tories hebben zich helemaal overgegeven aan eurosceptici. Dat is over en uit. Dan blijven er nog maar een paar mogelijkheden over: UKIP kan zich onderscheiden door 'libertarisch' te zijn, maar dat is in Engeland wellicht niet het meest verstandige. In economisch opzicht zijn de Tories immers bepaald niet links, zeker niet nu Theresa May hun leider is.
Waar valt er electoraal dan wel iets te halen? Nou: onder oude Labour-kiezers die het gehad hebben met die partij vanwege diens verheerlijking van de multiculturele samenleving. Eigenlijk dus wat de PVV gedaan heeft met de PvdA. Als je naar de peilingen kijkt zit daar zeker iets in: Labour is aangeschoten wild. Die partij staat écht op het punt van omvallen. De kans dat de Tories die kiezers aan zich kunnen binden is gering. Maar een partij voor de gewone man die tegen de massa-immigratie is? Die kan best weleens het één en ander voor elkaar krijgen.
Dat is, tenminste, duidelijk wat Nuttall en Whittle geloven. De vraag is nu of het VK klaar is voor zo'n partij, want ja, ze zijn daar nu eenmaal politiekcorrecter dan wij in Nederland. Ook dat is een realiteit die UKIP voor ogen moet houden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten