23 mei 1568: Nederlanders komen in opstand tegen de dictatoriale Spaanse koning

Geen categoriemei 23 2017, 19:00
Vandaag is het 449 jaar geleden dat onze voorouders besloten om het Spaanse juk van zich af te werpen.
In Nederland zelf is er bijna geen aandacht voor, maar gelukkig zijn er nog buitenlandse mensen en organisaties die wél bezig zijn met ónze nationale geschiedenis:
https://twitter.com/HistoryTime_/status/867047615938035712
Op 23 mei 1568 vond de slag bij Heiligerlee, wat meteen de eerste slag was die de Nederlandse 'rebellen' wonnen. Het doel van deze veldslag, die de eerste veldslag was onder leiding van Willem van Oranje op Nederlandse bodem, was om een brede volksopstand te ontketenen. Zoals IsGeschiedenis.nl uitlegt was deze veldslag het begin van een strijd die maar liefst 80 jaar zou duren:

De graven Lodewijk en Adolf van Nassau deden een inval in het noorden met 3000 infanteristen en 300 ruiters. Bij Heiligerlee kwam het tot een veldslag, die begon op 23 mei en een nasleep had van tachtig jaar.

De conclusie van die strijd? Nederland werd een republiek en groeide in weinig tot geen tijd uit tot één van de machtigste landen op aarde. Nederlandse kooplieden veroverden de wereldzeeën en voor we het wisten brak de Gouden Eeuw aan. Welvaart, macht... de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden had het allemaal. En ja, dat begon met deze veldslag.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten