Baudet ontmaskert hypocriete ECB-baas Draghi: 'Krijgen wij 100 miljard terug als we uit de euro stappen?'

Geen categoriemei 11 2017, 10:00
Mario Draghi ging gisteren keihard af in de Tweede Kamer. Anders dan hij gewend is zijn Nederlandse parlementariërs namelijk wél kritisch. Nou ja, in ieder geval als de camera's draaien.
ECB-president (Europese Centrale Bank) Mario Draghi had gisteren een bijzonder vervelend middagje in de Tweede Kamer. Blijkbaar had hij dat al zien aankomen; hij werd een jaar geleden al uitgenodigd, maar het bezoek werd eerder uitgesteld. Nu moest de ECB-chef er toch aan geloven. En ja, dat leverde mooie beelden en uitspraken op.
Eén van de meest kritische Kamerleden was, hoe kan het ook anders, Pieter Omtzigt van het CDA. Dat is weinig verrassend. Omtzigt heeft veel kennis van zaken en zet al tijden kanttekeningen bij het waanzinnige ECB-beleid van kwantitatieve verruiming (wat inhoudt dat de ECB voor honderden miljarden aan staatsobligaties opkoopt om 'inflatie te stimuleren') en de lage rente.
Maar naast Omtzigt was er nog een ander Kamerlid dat a) wist waar hij over sprak en b) Draghi het vuur aan de schenen legde. Ik heb het natuurlijk over -- hoe kan het ook anders -- Thierry Baudet van Forum voor Democratie. Hoewel hij nog maar een maand (iets langer) in de Kamer zit stelde Baudet namelijk Draghi's vreselijke hypocrisie aan de kaak:

Kersvers Kamerlid en leider van het Forum voor Democratie Thierry Baudet legde een scenario voor aan Draghi. Als Nederland uit de euro stapt, krijgt het dan 100 miljard terug? In januari zei Draghi dat Italië – als het land uit de euro stapt – de schulden aan de eurozone eerst moet aflossen.

Zoals Baudet later tegen Elsevier zei: "Dat moet dan voor de baten van Nederland hetzelfde zijn."
Het antwoord van Draghi? Dat kwam er niet. Hij wilde niet reageren op een "hypothetisch scenario." Dat is wat gek, want het verhaal over Italië was toch echt ook hypothetisch. Conclusie: hij wil dit soort gedachtespelletjes alleen spelen als hij een lidstaat kan bedreigen. Want zo rollen de Europese machthebbers nu eenmaal. En ja, helaas is Draghi er daar één van.
Prima dus dat Baudet de hypocrisie van deze Europese boven-ons-gestelde aan de kaak stelt!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten