Britten waarschuwen voor meer aanslagen: Salman Abedi, de slachter van Manchester, "handelde niet alleen"

Geen categoriemei 24 2017, 11:00
De psychopatische islamistische extremist had een heel netwerk van terroristen om zich heen.
Het monster achter de aanslag op een Ariana Grande concert in Manchester, de 22-jarige Salman Abedi, handelde niet alleen. Dat zegt de Britse minister van Binnenlandse Zaken Amber Rudd. Volgens Rudd was Abedi een bekende van de inlichtingendiensten en is ook bekend dat hij steun genoot van een heel netwerk.
Eén van de leden van dat netwerk zou de 23-jarige man zijn die gisteren werd opgepakt. Ook is de woning doorzocht van Abedi's broer Ismail.
Voor de mensen die Abedi kenden kan dat niet als een verrassing komen. Zo zegt zijn imam, Mohammed Saeed El-Saeiti, dat Abedi helemaal doordraaide toen hij een anti-ISIS speech gaf. "Salman showed me the face of hate after my speech on ISIS," aldus El-Saeiti. "He used to show me the face of hate and I could tell this person does not like me."
En: "I could understand that he was not happy with me because I did combat ISIS in that Friday sermon sometimes."
Ondertussen nemen de spanningen razendsnel toe in het Verenigd Koninkrijk. Zo zegt premier Theresa May dat meer terroristische aanvallen "op handen" kunnen zijn. De reden dat ze denkt dat er mogelijk meer aanvallen komen is dat Abedi dus vrijwel zeker niet alleen handelde. Daarom vermoeden de autoriteiten dat er meer aankomt, nu van de andere leden van Abedi's terreurcel.
ISIS heeft de aanslag ondertussen opgeëist. Daarbij viel het op dat de terreurgroep stelde dat de terrorist erin geslaagd was een bom bij het concert te plaatsen. Aanvankelijk werd daar kritisch op gereageerd in het Westen omdat Abedi een zelfmoordterrorist was, maar we weten nu dat die verklaring wel degelijk klopte: hij gebruikte een bom in een koffer.
De tijdlijn van de aanslag voor zover nu bekend:
40B861F900000578-4535388-image-m-38_1495577295782
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten