CU-leider Segers op partijcongres: "Pechtold moet stoppen met leugens"

Geen categoriemei 20 2017, 15:00
Afgelopen woensdag heeft Alexander Pechtold aan Edith Schippers onmiskenbaar duidelijk gemaakt niet te willen praten met de ChristenUnie. Hij heeft daarbij zelfs gezegd dat de ChristenUnie van Gert-Jan Segers 'van de euro af wil'. Segers reageert terecht geïrriteerd op dit gekonkel van Pechtold.
Op het partijcongres van de ChristenUnie, dat vanmiddag plaatsvindt in Lunteren, geeft Gert-Jan Segers een reactie op de uitsluitende woorden van Pechtold aan zijn adres. Volgens D66 is een samenwerking tussen D66 en CU 'onwenselijk'. Verschillende ethische kwesties, met name die rondom 'voltooid leven', zouden leiden tot zulke grote tegenstellingen in een mogelijke coalitie, dat deze al bij voorbaat tot mislukken gedoemd zou zijn. Ook gaf Pechtold aan dat de ChristenUnie 'links en rechts niet met elkaar verbindt'.
Dat er echte kwesties kunnen zijn waardoor partijen elkaar bij voorbaat uitsluiten van samenwerking in een coalitie is natuurlijk mogelijk. 'Voltooid leven' zou zomaar zo'n kwestie kunnen zijn. Maar dat Pechtold een passage uit het verkiezingsprogramma van de ChristenUnie verdraait en die gebruikt om uit te leggen dat D66 absoluut niet met CU samen wil, is mijns inziens een enorm zwaktebod. Over de smoes van Pechtold over het euro-standpunt van de CU uitte Segers vanmiddag krasse taal, zo lezen we in het AD.

,,Ik wist dat zelf nog niet. Als het de komende week niet tot gesprekken met ons zou komen, dan wel graag vanwege iets wat wij echt vinden en niet vanwege iets wat we niet vinden.”

Dat de CU van de euro af wil, staat helemaal niet in het partijprogramma. Daar schrijft woordvoerder Carla Schouten duidelijk wat de CU wél vindt ten opzichte van de euro. En dat zijn helemaal geen gekke standpunten, lees maar mee:

De gemeenschappelijke munt en de toetreding van Griekenland zijn weliswaar weeffouten in de Europese geschiedenis, maar op dit moment zijn dat gegeven omstandigheden die Nederland niet zonder schade ongedaan kan maken. De ChristenUnie maakt zich echter wel grote zorgen over de houdbaarheid op lange termijn, met de steeds verder uiteenlopende Europese economieën en de financieel-economische bestuurscultuur. Er kan een moment komen dat de gemeenschappelijke munt opgegeven moet worden om de Europese Unie te behouden. Dat zullen we echter nooit eenzijdig doen.

Zoals je ziet, Pechtold geeft er een vreemde draai aan en in de volksmond noemen we dat ook wel een leugen. Dat is niet handig in deze moeilijke periode, waarin steeds meer partijen aangeven niet met andere partijen te willen regeren. De CU heeft eerder verantwoordelijkheid genomen en is zoals de geschiedenis leert best bereid om over haar eigen schaduw te stappen. De kwestie 'voltooid leven' moet Pechtold wel erg zwaar wegen als hij er de vorming van een regering voor in de waagschaal stelt. Volgens mij is dat niet in ons landsbelang en zorgt dat, als we niet oppassen, voor Belgische situaties. Hoe het gaat als een land te lang zonder regering zit is daar wel pijnlijk duidelijk geworden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten