Rotterdam ontploft: het heeft een generatie geduurd, maar Feyenoord is kampioen!

Geen categoriemei 14 2017, 16:30
Wat een blamage vorige week: Feyenoord had vorige week al kunnen feesten, maar verpestte de wedstrijd tegen Excelsior grandioos. Dat is nu echter dik - of moet ik zeggen 'Dirk' - goedgemaakt: Dirk Kuijt schoot hem er maar liefst DRIE KEER in tegen Heracles en haalde daarmee de landstitel eindelijk weer naar zijn team toe!
De dag begon ingetogen in Rotterdam: het is deze zondag 14 mei 77 jaar geleden dat het Nazi-regime het centrum van de havenstad wegbombardeerde, wat zoals elk jaar herdacht werd in de binnenstad. Die binnenstad vulde zich na afloop van die herdenking echter al snel met Feyenoord-fans, die goede hoop hadden dat hun club na de enorme nederlaag van vorige week tegen stadsgenoot Excelsior het deze week wél zou gaan lukken om voor het eerste sinds 1999 weer eens landskampioen te worden - ik kan het me niet eens meer herinneren.
En ja hoor: ze kwamen niet voor niets!
De wedstrijd was nog niet goed begonnen of Dirk Kuijt schoot hem er al in de eerste minuut in voor het team dat afgelopen wedstrijd nog zó verlamd leek door de spanningen. Nou, daar was deze keer dus helemaal niets van te merken: een luttele tien minuten later deed Kuijt het gewoon weer, waardoor Heracles al zeer kort na het begin op een stevige achterstand van 2-0 kwam te staan, wat zich handhaafde tot de rust.
Daar hadden de Twentenaren echter weinig zin in, want na die pauze gingen ze meteen er vol gas in: ze creëerden kansen, en het was nog stevig nagelbijten in Rotterdam-Zuid: als er een tegendoelpunt zou komen zou het wel héél dicht tegen een gelijkspel aan zijn gekomen, waarmee ze de titel wel vaarwel konden zeggen: Ajax stond al die tijd ruim voor in de eigen wedstrijd, waardoor een zege cruciaal was. Ze zongen het echter uit, en in de 80ste minuut wist - hoe kan het ook anders - Dirk Kuijt de derde treffer te maken, waarna het feest al losbarste in Rotterdam - dat Heracles er in de laatste minuut nog 3-1 van wist te maken, dat kon niemand meer wat schelen. En dat zag er zo uit toen de wedstrijd eenmaal was afgefloten!
Toch is het niet enkel Feyenoord dat voor een feestje zorgde: ook stadsgenoot Sparta wist te winnen tegen de Go Ahead Eagles met 3-1, waardoor de club direct in de Eredivisie blijft en dus geen nacompetitie hoeft te spelen. Om alles compleet te maken is ook de derde Rotterdamse Eredivisie-club er weer zeker bij volgend jaar: door nota bene de overwinning op Feyenoord vorige week kan Excelsior, dat vandaag wel verloor, nét blijven. Dat pijnlijke verlies was dus niet helemaal voor niets, zullen we maar zeggen.
Hoe dan ook: het zal hier nog wel even doorgaan wat betreft festiviteiten vandaag en morgen, dus de sfeer kan in ieder geval niet meer kapot. Zorgen jullie er wel voor dat dat ook voor het straatmeubilair en de etalages geldt, jongens?