Hoera! De Tweede Kamer krijgt vetorecht bij EU handelsverdragen

Geen categoriemei 16 2017, 13:03
Het Europese Hof van Justitie heeft zich vandaag uitgesproken over het handelsakkoord tussen de Europese Unie en Singapore. En deze uitspraak bevat goed nieuws!
De Europese Commissie ziet het sluiten van handelsakkoorden als haar eigen bevoegdheid. De Europese Commissie probeerde de nationale parlementen buitenspel te zetten bij het Europese vrijhandelsverdrag met Canada (CETA) . Hierover ontstond terecht woede in Nederland en Duitsland. Om een einde te maken aan de juridische onduidelijkheid hierover werd de kwestie in 2014 voorgelegd aan het hof in Luxemburg. Deze heeft nu eindelijk een uitspraak gedaan en deze bevat goed nieuws voor de lidstaten.
Het hof oordeelt dat lidstaten gehoord moeten worden bij het afsluiten van handelsverdragen , zich mogen uitspreken en zelfs verdragen kunnen blokkeren. Kortom, het is nu officieel vastgelegd dat het sluiten van verdragen geen exclusief recht is van de Europese Commissie. Zo hoort het natuurlijk ook, het primaat moet bij de nationale parlementen liggen. De stille overdracht van bevoegdheden aan de Europese Unie moet stoppen. Vorig jaar ontstond er veel ophef over het blokkeren van het handelsakkoord tussen de EU en Canada door de Waalse minister-president Paul Magnette. De Walen weigerden zich te laten opjutten door de Europese onderhandelingskalender.
Door de uitspraak van het Europese Hof van Justitie komt de blufpoker van Juncker in een heel ander licht te staan:

'Ik kan juridisch glashard maken dat het een EU-aangelegenheid is. Ik vind dat het nu onze plicht is om het nu te ratificeren. Als de lidstaten het daar niet mee eens zijn, dan ben ik de laatste die gaat dwarsliggen.'

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten