Krol is tegen het partijkartel: 'Laat iedere partij een regeerakkoord schrijven en kies het beste!'

Geen categoriemei 26 2017, 12:30
Sluit Henk Krol (50Plus) zich aan bij de strijd tegen het partijkartel met zijn nieuwste voorstel?
De formatiepogingen zitten muur-en-muurvast. Dat weet u, dat weet ik, en dat weten ze in Den Haag al helemaal. Informateur Edith Schippers ontvangt voor de zoveelste keer de partijleiders en is daarbij zo wanhopig dat ze nu zelfs dé persona non-grata van deze formatie, PVV-leider Geert Wilders, heeft uitgenodigd voor een gesprek. Of daar wat uitkomt is nog maar zeer de vraag, maar wie alvast een zeer interessant voorstel heeft gedaan voor een alternatieve oplossing is 50Plus-voorman Henk Krol.
Voordat hij om 10 uur aankwam bij Schippers, had hij zijn plan al toegelicht in de Telegraaf van vrijdag, waar hij zelf nog even op wees toen hij onderweg was:
Zijn idee komt simpelweg hier op neer: in plaats van dat we nu steeds tevergeefs partijen bij elkaar proberen te brengen aan de tafel van de informateur in de hoop daar ooit een regeerakkoord uit te slepen, kan het ook andersom. Laat alle partijen, groot en klein, nu gewoon eens een concept-regeerakkoord schrijven waarin ze een zo gebalanceerde en acceptabel mogelijke verzameling aan plannen voor de komende jaren voorstellen. Die akkoorden zouden dan geanonimiseerd moeten worden en vervolgens weer voorgelegd moeten worden aan de partijen, die ze vervolgens zouden moeten beoordelen. De hoop van Krol is dat daarmee uiteindelijk een beste regeerakkoord kan worden gekozen, en dat de partijen die daarachter staan dan een coalitie vormen.
Een goed voorstel is het zeker: met zoiets zou je best wel eens de stevige impasse die er nu heerst kunnen doorbreken op een manier die ook nog eens korte metten maakt met de partijkartel-traditie van achterkamertjespolitiek. Daar zit hem echter ook meteen het probleem: waar de kleinere partijen zo'n plan waarschijnlijk positief ontvangen, valt het te verwachten dat de kartelpartijen niet bepaald staan te trappelen. Logisch, want zij zijn het die met zoiets het meeste te verliezen hebben, en dat is ook meteen de reden dat ook dit zeer interessante plan het met aardige zekerheid niet zal halen. Jammer.
Toch lijkt nog niet alles verloren: de 50Plus'er gaf na zijn gesprek met Schippers aan "heel gelukig" te zijn met haar reactie, wat waarschijnlijk betekent dat in ieder geval zij het serieus zal nemen. Nu de rest dus nog!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten