Meerderheid Tweede Kamer wil af van vervroegde vrijlating criminelen... maar GroenLinks en D66 NIET

Geen categoriemei 15 2017, 8:00
Maar raad eens welke partijen tegen zijn? Juist D66 en GroenLinks.
Dat vindt een meerderheid in de Tweede Kamer tegenwoordig gelukkig ook. Jawel, het heeft even geduurd, maar het lijkt erop dat het parlement dan eindelijk in actie komt tegen de voorwaardelijke invrijheidstelling. Die regel zorgt ervoor dat de meest vreselijke criminelen vrijkomen voor ze hun hele straf erop hebben zitten.
Nu is een Kamermeerderheid er dus voor om daar iets aan te doen, aldus De Telegraaf.

De justitiewoordvoerders van PVV, VVD, CDA, CU, 50Plus en SGP laten weten dat straffen wat hen betreft, in principe, in de toekomst helemaal worden uitgezeten. „Dit schendt het rechtsgevoel van nabestaanden”, zegt CU-voorman Segers. „We moeten naar een systeem waarin daders hun straf in beginsel uitzitten.”

Heel mooi. Doe er maar iets aan!
Maar wat blijkt?

Maar met die Kamermeerderheid zijn de partijen er nog niet. GroenLinks en D66 zitten aan de onderhandelingstafel en zien nog geen reden om te morrelen aan het systeem van voorwaardelijke invrijheidstelling.

Let wel, dit onderwerp leeft nu omdat een Pool die een peuter doodreed vervroegd werd vrijgelaten en nu zelfs heerlijk in Polen mag blijven. Voor GroenLinks en D66 maakt dat niets uit. Sterker nog, die laatste partij noemt dit slechts een "incident" en wil het huidige systeem dus gewoon intact houden. Dat is onder meer het systeem dat ervoor zorgde dat Volkert van der Graaf met verlof werd gestuurd omdat hij "tweederde" van zijn straf erop had zitten. Geen enkele Nederlander begreep dat -- nou ja, behalve D66'ers en GroenLinksers. Die wél.
En nu dit verhaal met de peuter-dodende Pool. Ook hij komt er gemakkelijk vanaf... en dat allemaal dankzij het belachelijke systeem van de voorwaardelijke invrijheidstelling en de hippies die daders zielig vinden.
Let wel: er is weliswaar een meerderheid in de Kamer voor om dit systeem op de schop te zetten, maar GroenLinks en D66 kunnen dat dus natuurlijk tegenhouden in de coalitiegesprekken. De vraag is: vinden ze dit onderwerp belangrijk genoeg om de andere partijen nu al tegen zich in het harnas te jagen?
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten