Moordlustige IS eist aanslag op: identiteit 8-jarige slachtoffer bekend

Geen categoriemei 23 2017, 15:00
De ellende blijft vandaag maar doorgaan en voor vele is het nog onwennig, maar IS heeft de aanslag al opgeëist. Dit doen ze bijna altijd als het om een aanslag gaat, ook van zogenaamde 'lone wolves', maar het zou uiterst dom zijn om het bij voorbaat te ontkennen. Theresa May heeft al in een speech aangegeven de actie laf, ziekmakend en koudbloedig te noemen. "Het is niet te bevatten dat een terrorist een zaal vol jonge mensen als doelwit had. Dat hij koel en berekenend te werk ging en zoveel mogelijk mensen wilde doden."
Met alle respect voor premier May, maar de harteloosheid van islamitische terroristen is keer op keer bewezen, maar tot gisteren waren kinderen nog geen specifiek doelwit, zoals de overleden 8-jarige Saffie Rose Roussos. Het is weer een lijn waarover heen gedenderd is en het lijkt er niet op dat het nog gaat stoppen. Zeker niet met het ongecontroleerd opnemen van islamitische migranten. De risico's worden groter en gaan niet weg.
In de verklaring van IS kwam er een verontrustend detail naar boven. Misschien is het om angst te zaaien of wantrouwen, maar het is noodzakelijk om het bericht serieus te nemen: het zou niet gaan om een zelfmoordaanslag, maar geplante explosieven. Dit strookt niet met de berichten die de Britse politie naar buiten heeft gezonden, maar we moeten er rekening mee houden dat het waar kan zijn. De Britse politie heeft wel erkend dat ze weten wie de dader is, maar hebben er nog niets verder over uitgelaten.
In Nederland gaat de Nationaal Coördinator Terrorisme Bestrijding in gesprek met de evenementensector, zodat er gesproken kan worden over verdere preventiemaatregelen en gaten in het veiligheidssysteem. Het dreigingsniveau in Nederland wordt niet aangepast, maar het blijft wel reëel.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten