Schandalig: VVD gaat weer de mist in op ethisch vlak

Geen categoriemei 20 2017, 17:00
De penningmeester van de VVD-fractie pleit er al een tijd voor: 'zet deze zaak recht.' De oud-wethouders van VVD-huize willen daar volgens hem niets van weten. 'Dissident' heeft normaal een negatieve lading. Maar bij de VVD ben je als dissident eigenlijk gewoon een held, een klokkenluider.
Het heeft de grote dagbladen niet gehaald. Toch had het Brabants Dagblad gisteren de moed om over deze zaak te berichten. Jakob Borgesius was in de periode 2010-2014 raadslid voor de VVD in Tilburg. Overal waar de VVD zich manifesteert ontstaan zwendel, fraude en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, dus waarom niet in Tilburg? Bij de VVD in Tilburg zagen ze er volgens het oud-raadslid geen kwaad in om gemeenschapsgeld te gebruiken voor hun politieke campagne. Gelukkig zijn er ook bij de VVD nog eerlijke mensen die vreemde praktijken signaleren en aankaarten, zoals Jakob Borgesius:

De VVD gaf destijds uit de fractiekas een bedrag van ruim 5.000 euro uit aan campagne-activiteiten en online-advertenties. Dat is in de 'Verordening tegemoetkoming raadsfracties 2011' nadrukkelijk niet toegestaan. Partijen die nog niet in de raad zitten zouden anders nadeel ondervinden.

En wat doe je als je iets te melden hebt? Ja, naar je leidinggevende stappen. Of in dit geval: naar de partijtop. Maar daar kreeg Borgesius geen voet aan de grond. Dat verbaast me ondertussen niet meer. Onze eigen minister-president die Henry Keizer de hand boven het hoofd houdt en 'integer' noemt is daar een mooi voorbeeld van. Het zou goed zijn voor het imago van de VVD wanneer die partij de bezem eens door haar eigen gelederen haalt. Nóg een kwestie op ethisch of financieel gebied kan Nederlands grootste partij zich toch niet meer veroorloven? De lijst met VVD'ers die de mist in zijn gegaan is volgens mij al lang zat. Waarom bezint de fractievoorzitter zich dan nog op een reactie? Het gaat zo vaak op deze manier bij de ethisch gehandicapte partij: eerst te vuur en te zwaard een frauduleus, corrupt of crimineel lid verdedigen om het imago te redden, waarna betreffende overtreder alsnog op kan stappen. Precies dat nevelige gedoe zorgt voor het corrupte imago van de VVD.
Als het gebruik van geld uit de fractiekas rechtvaardig was geweest zou de VVD-fractie er heel verstandig aan doen om direct met een statement te komen waarin we allemaal kunnen lezen hoe transparant de fractie is omgegaan met publieksgeld. Maar nee, de VVD trekt weer een rookgordijn op. En waar rook is, is vuur. Kom op, VVD! Leg ons uit hoe het zit met die € 5000,- en toon eens leiderschap.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten