Trump ontmoet Russische én Oekraïense minister Buitenlandse Zaken op zelfde dag: "Let's make peace!"

Geen categoriemei 12 2017, 16:00
Donald Trump deinst niet terug voor gewaagde diplomatie. Zal het hem lukken om vrede te sluiten met Rusland?
Sinds de Russische annexatie van de Krim en de burgeroorlog in Oost-Oekraïne tussen het regeringsleger en pro-Russische rebellen, is de relatie tussen Rusland en het Westen afgekoeld tot het nulpunt. De EU en de VS beschouwen de acties van Rusland als onrechtmatige agressie, terwijl Rusland juist vindt dat de uitbreiding van de NAVO en de EU in haar richting de verhoudingen op scherp heeft gezet. Hoe dan ook, onder Barack Obama werden de betrekkingen met Rusland en president Poetin volledig verziekt.
Donald Trump beloofde in zijn campagne een einde te maken aan de vijandigheid, en heeft het doel gesteld om de betrekkingen met Poetin weer te verbeteren. En dat blijft niet bij woorden, maar komt ook tot uiting in daden: deze week ontmoette Trump zowel de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergey Lavrov, als de Oekraïense buitenlandminister Pavlo Klimkin. Op dezelfde dag!
https://twitter.com/realDonaldTrump/status/862788002594127873
"Let's make peace!" schrijft de Amerikaanse president in een tweet - laten we vrede sluiten! Dit is een staaltje zeer gewaagde diplomatie van Trump. De verhoudingen tussen Rusland en Oekraïne zijn immers nog steeds bijzonder slecht, en misschien is het wat aan de vroege kant om zo'n vredespoging nu al openbaar te maken. Aan de andere kant laat de president hiermee zien dat vrede tussen Rusland en Oekraïne een serieuze ambitie van hem is, waar hij zich echt voor zal inzetten. Het is te hopen dat deze diplomatieke inspanning het gewenste resultaat oplevert: Rusland kan namelijk veel voor ons betekenen. Poetin is geen lieverdje, en de belangen van Rusland zijn vaak verschillend van de onze. Toch is Rusland een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen de radicale islam, en is het land belangrijk voor de toevoer van gas naar Europa. Het kan dus geen kwaad om de banden aan te halen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten