Zaandam gaat preventief fouilleren tijdens uitgaansavond

Geen categoriemei 13 2017, 19:00
Natuurlijk moest daar wel eerst een 16-jarige voor sterven.
De gemeente Zaandam heeft laten weten dat er zaterdagnacht preventief gefouilleerd wordt in het centrum van de stad. De reden voor deze maatregel is de dood van de 16-jarige Nick Bood. Die werd in de nacht van 29 april doodgestoken door een stel onverlaten van resp. 15 en 18 jaar oud.
De ene tiener werd dus vermoord door twee andere tieners. Vreselijk.
Om te voorkomen dat zo'n drama nog een keer kan gebeuren laat burgemeester Vreeman weten dat hij het uitgaanscentrum van Zaandam als "veiligheidsrisicogebied" heeft aangewezen. Hij legt uit:

"Het is schokkend te zien dat jongeren blijkbaar met een mes op zak de stad ingaan. Met de dood van deze jongen als vreselijke uitkomst. Door preventief te fouilleren willen we een beter beeld krijgen hoeveel mensen ’s avonds met een wapen op zak lopen. Maar vooral is dit een signaal dat dit onacceptabel is: wapens horen niet op straat en wapens horen zeker niet bij een gezellig avondje uit."

Dat klopt helemaal, maar er moeten helaas wel enkele kanttekeningen bij worden gemaakt:
1. Als het probleem zo groot is in Zaandam dat deze maatregel genomen moet worden, waarom werd er dan niet eerder ingegrepen?
2. Indien het antwoord op bovenstaande vraag is 'maar toen hadden we geen directe aanleiding' dan betekent dit dus dat het een incident was. Waarom je preventief fouilleren als er een keer een incident gebeurt? Dat kan overal immers gebeuren. Zaandam had dan gewoon vreselijke pech.
Er zijn dus twee mogelijkheden: of Vreeman overdrijft óf hij heeft helemaal gelijk, maar had al veel eerder moeten ingrijpen, vóór de arme Nick vermoord werd.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten