Afgrijselijk: 'informeel formatiegesprek' met GroenLinks lijkt succesvol, gaat vanavond verder

Geen categoriejun 08 2017, 17:00
VVD, CDA en D66 hebben niet aangekondigd dat overleg met GroenLinks écht geen zin heeft, en dat kan helaas maar één ding betekenen.
Na bekomen te zijn van een stevige schok - een kabinet met GroenLinks is immers iets waar een overduidelijk meerderheid van Nederland absoluut géén trek in heeft - was het even rustiger in politiek Nederland toen bleek dat het 'motorblok' van Rutte, Buma en Pechtold er niet uitkwam met Klaver. Geweldig natuurlijk, maar doordat Pechtold vakkundig en eigenhandig alle alternatieven heeft afgeschoten is de gifgroene partij van de Jessias nu toch weer in beeld gekomen als 'logische partner'. Hellep!
En dat terwijl de verschillen tussen de partijen (d.w.z., vooral VVD en CDA en aan de andere kant GroenLinks) enorm zijn op zoveel gebieden. Klaver en zijn aanhangers hebben helemaal niets met veiligheid, een rem op migratie of een degelijke economie. Nee, zijn prioriteiten liggen bij het belasten van mensen die een stukje vlees lekker vinden en niet anders kunnen dan met de auto tijdens de spits naar het werk te rijden, simpelweg omdat ze er om 9 uur moeten zijn. Allemaal grove misdaden, natuurlijk.
Met zo'n partij zou je niet eens de tafel moeten willen delen, maar vandaag blijkt maar weer eens dat Rutte en Buma alles doen om respectievelijk aan de macht te blijven en te komen. Eerder kondigden wij al aan dat het viertal vandaag bijeen zou komen voor wat 'informele' gesprekken in het Catshuis. Die informele component is natuurlijk onzin: noem het wat je wilt, maar als je met meerdere partijen over een formatie praat, zijn dat gewoon keiharde formatieonderhandelingen. Aan het begin van de middag was er echter nog hoop: die gesprekken konden immers ook gewoon binnen enkele uren weer uit elkaar spatten, iets waar vrijwel heel Nederland natuurlijk op hoopt.
Maar helaas: het heeft niet zo mogen zijn. Het gesprek is afgelopen, en Mark Rutte heeft inmiddels een korte verklaring afgelegd over de gang van zaken. Daarin meldde hij helaas niet dat hij bij zijn principes blijft - die heeft hij jaren geleden al in de uitverkoop gedaan - en samenwerking met GroenLinks definitief afzweert: in plaats daarvan kon hij blij mededelen dat de gesprekjes donderdagavond om 20:00 vrolijk verdergaan. Luister en gruwel maar mee:
Dit alles is natuurlijk een ramp voor ons nog zo mooie land: de heren fractievoorzitters weten dondersgoed dat hun standpunten mijlenver uit elkaar liggen, en het feit dat ze verderpraten kan niets anders betekenen dan dat iemand (lees: Rutte en Buma) heel veel water bij de wijn doet. En daar profiteren Rutte, Buma, Pechtold, Klaver en de aanhang van GroenLinks dan van: dat de rest van het land iets krijgt wat alleen in nachtmerries mogelijk leek, maakt hen helemaal niets uit.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten