Chef politie Amsterdam-Zuid is woedend: 'Er worden te weinig boetes uitgeschreven!'

Geen categoriejun 22 2017, 11:00
Een boete is duidelijk een soort van extra belasting.
Een cheffin van de politie in Amsterdam-Zuid is woedend. Zij vindt namelijk dat haar dienders veel te weinig boetes uitschrijven:

Dat schrijft de manager Handhaving Openbare Ruimte in een e-mail van 9 juni aan haar handhavers. Het bericht is anoniem doorgestuurd aan AT5. Het stadsdeel bevestigt de authenticiteit van de e-mail. Om de productie van boetes op te schroeven, is de manager van plan om wekelijks een overzicht uit te draaien waarin goed te zien is hoeveel bonnen haar 38 handhavers per persoon uitdelen. 'Een dringend verzoek aan jullie om dit serieus op te pakken', schrijft ze.

In heel Amsterdam werden er in de eerste vier maanden van dit jaar maar liefst 2.923 boetes uitgeschreven. Helaas, vindt mevrouw de bazin, bleef Zuid daar nogal bij achter met slechts 115 magere boetes. "Dat is te weinig," concludeert ze dan ook in haar e-mail.
Vanaf nu eist ze dat het anders gaat:

"Om de financiële taakstellingen te kunnen halen, is het noodzakelijk dat er structureel meer boetes worden geschreven dan nu het geval is en dat de opgelopen achterstanden worden ingehaald."

Er moeten dus meer boetes worden uitgeschreven om de doelen in de rest van het jaar wél te halen... en daarnaast moeten er nog extra boetes worden uitgeschreven om "de achterstanden" die in de eerste vier maanden zijn opgebouwd weg te werken. Om de 'wanprestaties' van haar dienders te onderstrepen heeft mevrouw de eurolover vervolgens ook nog even een uitdraai gemaakt per medewerker. Daaruit blijkt dat 21 van de 38 agenten geen enkele bon hebben uitgedeeld. Hoewel dat in sommige gevallen door ziekte komt, aldus de golddigger van de politie, is dat lang niet altijd zo. Daarom wil ze heel graag horen van de agenten hoe het toch kan dat ze burgers niet meer hebben uitgebuit.
AT5 heeft natuurlijk contact opgenomen met het stadsdeel om te vragen waarom mevrouw de bazin zich zo gedraagt. Is het uitdelen van boetes een doel op zich? Worden boetes dus niet gebruikt om gedrag bij te sturen, maar puur en alleen om inkomen te genereren voor Moedertje Gemeente?
Hilarisch genoeg zegt het stadsdeel dat dit écht niet zo is:

"Bonnen schrijven is een middel, niet een doel."

Ja, maar een middel voor wat? De maatschappij te beschermen? Alles veilig te maken? De orde te handhaven? Of om geld te genereren voor de overheid? Het antwoord ligt voor de hand: het laatste is het geval. Boetes zijn verworden tot een extra belasting. En dat komt grotendeels doordat gemeenten het met "bestuurlijke boetes" geïnde geld tegenwoordig zelf houden, zelf mogen bepalen hoe hoog boetes zijn en, oh ja, die inkomsten vervolgens gebruikt worden "om de handhaving te financieren."
Welkom in Nederland anno 2017, waar boetes gezien worden als belasting.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten