Een menselijke ketting van 90 km: een gesubsidieerde betoging tegen kernenergie

Geen categoriejun 25 2017, 11:00
Je verwacht het niet, maar men vindt de tijd en de energie om een menselijke ketting te maken van 90 kilometer. Dit zou je verwachten bij iets dat direct mensenlevens zou kosten, maar het gaat om kernenergie in het algemeen. Mensen 'maken zich zorgen' over de kerncentrales Tihange 2 en Doel 3.
Ze betogen tegen het gevaar van een implosie en een reactoire barst met betrekking tot de vaten. Er zijn onlangs 73 scheurtjes ontdekt bij het inspecteren van de kernarmorage, Natuurlijk kunnen we dat zien als een functioneel gemis en zeker als een beleidsfout, maar dan moeten we ook kijken naar het gemeentelijk beleid dat direct of indirect gaat over het onderhouden van die kernonderdelen.
De gebieden Limburg en Valkenburg, Eijsden-Margraten, Vaals, Gulpen-Wittem, Meersen, Maastricht en Heerlen hebben de betoging ook gesubsidieerd met een bedrag van 60.000 euro. Het is een ideologisch en vooral misplaatst bedrag als het gaat om de directe scheiding tussen overheid en private acties, zoals een betoog. Natuurlijk kan in sommige gevallen de (lokale) overheid wel het verschil maken met behulp van kapitaal, maar dat ligt vooral aan de politieke helling waar het discours in ligt.
In dit geval zul je zien dat subsidie geoorloofd zal worden, omdat het als een veroordeling wordt gezien van publiek beleid. In dat geval, of het nu nationaal of lokaal is, mogen lokale overheden blijkbaar bepaalde politieke acties subsidiëren met publiek kapitaal.
We moeten oppassen voor dit soort acties, zeker als ze publiekelijk gesteund worden. Dit geeft eerder een negatief oordeel van een positieve, omdat het establishment achter een plan zit. Dan mag je er vaak vanuit gaan dat het niets te maken heeft met het voordeel van de grootste groep binnen een samenleving.
Kernenergie is daarentegen een van de schoonste vormen van energie opwekken die er bestaan. We kunnen dan wel in een soort stripkomedie leven waarin iedereen lijkt te denken dat kernenergie een verschrikkelijk concept is, maar we kunnen beter kijken naar het voordeel en het nu van kernenergie in de toekomst en in de huidige maatschappij.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten