Haha: oliekartel OPEC probeert olie weer onbetaalbaar te maken, doet de prijs juist dalen

Geen categoriejun 22 2017, 15:00
Als je denkt dat het partijkartel en het mediakartel hier in Nederland al erg zijn, dan ken je het grootste kartel ter wereld nog niet: de OPEC. Deze kliek aan schurkerige olielanden vond dat ze te weinig verdienden, en kwam met een snood plan om daar verandering in te brengen. Helaas voor hen, en gelukkig voor ons, is dat fenomenaal mislukt.
Als we de leden van de klimaatmaffia, zoals onze eigen GroenLinks, mogen geloven is het bijna afgelopen met wat zij de 'oude wereld' noemen. Fossiele brandstoffen raken op en als we niet snel overstappen op andere (uiteraard door hen gezegende) energiebronnen, is het binnen enkele jaren gedaan met de wereld. Dat is natuurlijk van je grootste flauwekul, en al helemaal als het op olie aankomt. Er wordt al decennialang beweerd dat we bijna aan de laatste druppel zitten: volgens de beruchte club van Rome - waarvan rassocialist Joop Den Uyl een groot fan was - bijvoorbeeld voorspelde al in de jaren 60 dat het voor de eeuwwisseling al einde oefening zou zijn.
Onzin natuurlijk: de afgelopen jaren is de wereldwijde olievoorraad eerder toe- dan afgenomen. De techniek staat niet stil, en megavoorraden die 10 jaar geleden onbereikbaar of gewoon onbekend waren, zijn opeens probleemloos uit de grond te krijgen. Milieugekkies voorspelden torenhoge prijzen, maar het tegendeel is waar: de olieprijs keldert al jaren.
Dat is voor ons natuurlijk hartstikke goed: allerlei producten zoals benzine worden simpelweg goedkoper voor industrie en consument. Wie er echter niet zo vrolijk van wordt, is de OPEC: de organisatie aan landen die een groot deel van de olieproductie in handen heeft. Er worden regelmatig afspraken gemaakt omtrent de productie (en prijs!) van het zwarte goedje, waarmee het natuurlijk volgens elke definitie een kartel is. Het gaat hier om landen als Saoedi-Arabië, Irak en Iran: de meest betrouwbare staten op aarde dus zeg maar. Zij halen voor een leeuwendeel hun geld uit de olieverkoop, en zien dus met lede ogen aan hoe hun inkomsten dalen en dalen. En daar worden de oliesjeiks niet gelukkig van.
Vandaar het idee om de kartelkrachten weer eens te bundelen en de prijs ordinair te verhogen: de OPEC-landen zouden de productie terug moet schroeven, waardoor de prijs weer omhoog zou schieten. Slecht voor ons, maar goed voor de olieboeren daar. Zelfs niet-OPEC-landen als Rusland - de grootste olieproducten ter wereld - doen mee, aangezien ook Poetin zijn economie heeft zien instorten onder de lage olieprijzen.
Helaas voor Vladimir en zijn kartelvrienden liep het iets anders: de productie ging omlaag, maar de prijs ook. Waarom? Heel simpel: aartsvijand Amerika rook haar kansen. Hoewel ook deze methode bij milieugekkies niet populair is, heeft het zogenaamde 'fracking' voor een enorm nieuwe bron gezorgd. Niet zo gek dus dat men daar dacht: "Als zij minder produceren, gaan wij toch lekker meer boren?" Het resultaat mocht er zijn: de prijs is de afgelopen tijd niet gestegen, maar juist met 20% gedaald.
Take that, OPEC! Nu die kartels is Nederland nog.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten