Het is zover! Brexit-onderhandelingen gaan na vele vertragingen maandag dan toch echt van start

Geen categoriejun 16 2017, 9:00
Het heeft even - zeg maar heel lang - geduurd, maar iedereen die met smart uitkeek naar de Brexit-onderhandelingen kan gerust ademhalen.
Even leek het erop dat de Brexit weer eens in de ijskast zou belanden. Nadat Theresa May een politieke blunder van jewelste maakte en haar hand enorm overspeelde, was ze dé grote verliezer bij de verkiezingen die ze nota bene zelf had uitgeschreven. Die megablunder overleefde ze zelf ternauwernood als Conservatives-leidster, maar na een week lijkt de rust toch zijn teruggekeerd: May heeft in een recordtempo - waar wij hier nog wat van kunnen leren - een nieuwe gedoogconstructie op touw gezet waardoor ze nu alsnog vrolijk kan doorregeren.
En dat betekent vooral dit: Brexit gaat door, en hoe! Niet geheel verrassend waren er genoeg Britten - en vooral Europeanan - die hoopten dat de uittreding nu verlicht, vertraagd of zelfs helemaal van de baan zou zijn. Nou, niet dus:

De gesprekken over de brexit beginnen definitief op maandag. Dat hebben het Britse ministerie voor Brexitzaken en de Europese Commissie donderdag gezamenlijk meegedeeld.

Namens Groot-Brittannië opent minister David Davis de reeks gesprekken over het verlaten van de Europese Unie met Michel Barnier, de belangrijkste onderhandelaar namens de Europese Commissie. Als eerste staan de rechten van de 3,2 miljoen EU-burgers die in Groot-Brittannië en die van de 1,2 miljoen Britten die in de EU verblijven op de agenda.

Oftewel: helaas-pindakaas eurofielen, maar die hoop kunnen jullie ergens in een genderneutraal toilet doorspoelen: Theresa May is overduidelijk vastberadener dan ooit om de Brexit-onderhandelingen succesvol, en binnen de afgesproken twee jaar, af te ronden. Niet dat dat makkelijk gaat worden: hoewel er allerlei punten op de agenda zullen staan, wordt het grootste pijnpunt waarschijnlijk gewoon geld: hoeveel moeten de Britten doneren aan Europa voordat ze weg mogen? Dát ze moeten betalen staat wel vast en is ook gewoon logisch: als lid hadden ze bepaalde financiële verplichtingen - bijvoorbeeld het betalen van de pensioenen van Britse europarlementariërs - en die moeten nu dus afgekocht worden. Te verwachten valt echter dat de Brusselse hoge heren de Britten zullen willen uitmelken tot de laatste cent, en dat zullen May en haar onderhandelingsteam natuurlijk niet mogen toestaan: het wordt nog een spannend hoofdstuk en het zal er zeker niet altijd vriendelijk aan toegaan, maar het gaat maandag toch echt van start.
Spannend!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten