Laffe aanslag op rouwenden tijdens begrafenis in Afghaanse hoofdstad Kabul

Geen categoriejun 03 2017, 19:00
Het gaat niet goed in Afghanistan. Protesten volgen elkaar op en het bezoeken daarvan wordt door het regime afgeraden. En dat is niet voor niets: vandaag eiste een laffe aanslag op bezoekers van een begrafenis in Kabul zeker 7 levens.
De man die begraven zou worden werd zelf gisteren gedood tijdens een protest in de stad. Het rommelt behoorlijk in Afghanistan. Al geruime tijd plegen Taliban en ISIS aanslagen in het land. Zij proberen de macht te grijpen na de inmenging van de westerse machten van de afgelopen jaren. Woensdag werd in Kabul ook al een grote aanslag gepleegd, die nog niet is opgeëist.
Vanwege het grote aantal doden van afgelopen woensdag ging dus gisteren een groot aantal woedende Afghanen de straat op. Hun doel? Het aftreden van president Ashraf Ghani. De protesterende massa is ervan overtuigd dat diens regering mede-verantwoordelijk is te houden voor de bloedige aanslag van woensdag. Met de politie in de Afghaanse hoofdstad kwam het tot een dodelijk treffen. De ordetroepen doodden minstens 7 demonstranten. Een van hen zou dus vandaag begraven worden. Die begrafenis werd ruw verstoord. De BBC meldt twee getuigenverslagen:

Rahmatullah Begana, who was at the funeral, said the first explosion went off at the start of the ceremony.
"A few minutes later, there was another explosion. I saw a lot of people on the ground covered with blood," he said.
Another witness told AFP news agency that "people were blown to pieces".

Een hooggeplaatste Afghaan, Abdullah Abdullah, was ook bij de begrafenis aanwezig, net als veel andere belangrijke functionarissen. Hij overleefde de aanslag vandaag en verklaarde het volgende:

In a televised address, Mr Abdullah said three suicide bombers were among the mourners attending the funeral of a senator's son who was killed in Friday's protest.
He said that an investigation must determine how the attack happened. No group has said it was behind it and the Taliban denied their involvement.
President Ashraf Ghani said on Twitter: "The country is under attack. We must be strong and united."

https://twitter.com/ARG_AFG/status/870974722225446912
Deze tweet werd verstuurd door het officiële twitter-acoount van de president van Afghanistan. De reacties onder zijn tweet zijn zeer sceptisch. Een ding is duidelijk: Ghani heeft Afghanistan niet onder controle. En de Afghaanse bevolking heeft er weinig vertrouwen in dat dit ooit wél het geval gaat zijn. Hoe lang zou het duren voor een volgende interventie vanuit het Westen? Niet lang, vermoed ik.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten